Boekpresentatie ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven’ is hartverwarmend

Het staat op mijn voorhoofd geschreven
Vertel eens (ra)Barbara, hoe heb jij je boekpresentatie ervaren? Het antwoord klinkt nog minder origineel dan cliché kan zijn: “Ik heb er geen woorden voor en mijn hart stroomt over van dankbaarheid.” Toch zijn dit de enige woorden die het voor mij benaderen. Mijn tanden vallen nog net niet van gelukzaligheid uit mijn mond, ook al ben ik met stomheid geslagen. Diep vanbinnen ben ik ook nog eens muisstil van de elfde van elfde. Het was een dag zo mooi. Zo mooi. Zoveel lieve mensen die speciaal voor mij naar de Stadskamer in Doetinchem gekomen zijn. Zoveel lieve mensen die ook in de dagen ervoor bossen bloemen en cadeautjes naar mij opsturen. Iedereen leeft met mij mee. Ik laat met ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven. Een pleidooi voor schrijftherapie’ mijn ware kleuren zien en er wordt van mij gehouden. Heel veel. Juist omdat ik ‘kleur beken’. Waarom heb ik mij een half leven voor mijzelf geschaamd? Waarom kon (mocht) ik niet mijzelf zijn?

In de weken naar mijn boekpresentatie toe bouw ik wel spanning in mijn hoofd en lijf op. Jaren werk ik al naar deze dag toe en ik wil dat alles goed verloopt. De praktische zaken heb ik ruim van tevoren geregeld. Het is gebruikelijk voor mij, dat ik voor de deadline klaar ben. Dit heb ik mijzelf aangeleerd, omdat ik weet dat ik vlak voor het moment suprême altijd erg zenuwachtig ben en daarom niet goed kan presteren. Omdat ik ook gevraagd ben als keynote speaker voor de Rap en Roer Awards op 25 november in Lelystad besluit ik om mijn werk voor Achterhoek Nieuws en de Stadskamer in november op pauze te zetten. Ik wil volop genieten van het feit dat mijn droom uitkomt, dat mijn boek de wereld gaat verkennen. Ik wil voor- en napret hebben, de tijd en ruimte om mij goed voor te bereiden en om alle indrukken te verwerken. Gelukkig is daar alle begrip voor. Mijn werk bij de post blijf ik wel doen. Lekker in de buitenlucht de kop los. Lekker in beweging.

Wilma speelt ‘Donker hart’ van Bløf. Foto: Anja Onstenk

Donker hart

Op het moment dat de eerste gasten binnenwandelen, ben ik tot mijn eigen verbazing ontspannen en kan ik genieten. Ik zie het ook terug op de foto’s. Ik straal. Ik geef nog net geen licht. Als ik het publiek toespreek, raak ik wel even buiten adem. Ik heb ze zoveel te vertellen en ben erg enthousiast. Gelukkig is er ook muziek die voor mij ‘praat’. Voordat ik mijn speech begin draai ik ‘Donker hart’ van Bløf en wanneer Anke ook haar liefdevolle woorden gesproken heeft, speelt en zingt Wilma haar versie van ‘Donker hart’ en daarna brengt ze nog andere rake nummers ten gehore.

Speciaal voor vandaag had ik Rabarbara-pennen laten maken. Foto: Anja Onstenk

Oprechte aandacht

Terwijl mijn gasten rabarbersap, rabarbersnoepjes en door een vriendin speciaal gebakken Rabarbara-koekjes drinken en eten, zit ik buiten het geroezemoes en de drukte aan een tafel met mijn boeken. Iedereen kan een exemplaar kopen en de sponsoren mogen hun boek ophalen. Er vormt zich een rij en mensen willen met mij op de foto. Ze zijn blij met de Rabarbara-pennen die ik speciaal voor deze dag heb laten maken. Deze dag is echt mijn dag en ik waan mij een wereldberoemde schrijfster. De lieve woorden die mensen tegen mij zeggen en de liefde die ik voel is hartverwarmend. Ik word overladen met cadeautjes die ik ’s avonds thuis allemaal uitpak en licht snikkend bewonder. Al die liefde is voor mij. Hoe kan dat toch? Dan besef ik ook dat ik de afgelopen jaren veel warmte heb verspreid in mijn omgeving door deze mensen oprechte aandacht te geven. Deze dag krijg ik het allemaal terug. Ik zweef.

‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven’ gaat de wereld in. Foto: Anja Onstenk

Zweven

Ik zweef een paar dagen. Ik zit op een roze wolk en wil graag een blog schrijven, maar mijn hoofd is te vol. Het enige wat ik kan, is gelukzalig voor mij uit staren. Ik bekijk de foto’s tig keer, check mijn likes op de socials en wacht met spanning het artikel van Mark in de Elna en Groenlose Gids af. Daarna kan ik alles loslaten. Tot mijn grote vreugde wordt het artikel ook nog gedeeld in de Cultuurnieuwsbrief van Achterhoek Nieuws. Mijn boek ligt bij Het Stenen Museum Winkeltje (ook in de etalage!) en bij Meneer Kees en de eerste exemplaren zijn verkocht. Cultuur en Erfgoed Pact Achterhoek verspreidt het boek vol overgave binnen hun netwerk, wat bijzonder reacties oplevert. Wat wil een mens nog meer?

Trots op mijn boeken! Foto: Anja Onstenk

Strijdend ten onder

Ik hoop dat ik met mijn boek de lezers raak en dat ik er wat mee in beweging zet. Ik geef mijzelf bloot in de hoop begrip en duidelijkheid te krijgen voor de helende werking van kunst en met name de schrijfkunst. Dit boek is een liefdevolle middelvinger tegen hoe het er in de wereld aan toegaat. Misschien vecht ik wel net als Don Quichotte tegen windmolens, maar dan ga ik in ieder geval strijdend ten onder. Mijn steen in de rivier is gelegd. Ik heb gezegd. O nee. Ik heb geschreven.

Er waren twee soorten rabarberdrankjes op mijn boekpresentatie. Foto: Anja Onstenk

Bedankt

Tenslotte wil ik iedereen bedanken die met mij naar deze dag heeft toegeleefd en die er speciaal voor mij was. Door jullie steun kreeg ik vleugels en voelde ik mij heel bijzonder. Dikke vlinderkusjes op jullie wangen! Anke een speciaal bedankje voor haar speech en Boef krijgt een speciale knuffel voor alle goede zorgen. Maar dat snappen jullie vast.

Anke Sitter
Speciale dank voor Anke en haar speech. Foto: Anja Onstenk

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

7 reacties

 1. Hey Barbara,

  Ik ben er helaas nog niet aan toe gekomen om jouw boek te lezen maar ik heb er uiteraard al wel fanatiek doorheen gebladerd en het ziet er werkelijk prachtig uit! Mooie opmaak en kwalitatief hoogwaardige materialen. Mijn complimenten! Ik hoop dat je snel een tweede druk moet bestellen. 🙂

  Groeten,

  Roel
  p.s. Ook nog bedankt voor je leuke persoonlijke kaartjes!

  1. Hoi Roel,

   Dankjewel voor je enthousiaste reactie!
   Ja ik (en vormgever Alex) hebben ons best gedaan er een prachtig boek van te maken.
   Zelf vind ik hem ook heel mooi.
   Ik denk dat een goede vormgeving doorslaggevend is voor het overbrengen van een belangrijke
   boodschap. ‘k Ben ook benieuwd wat je van het verhaal gaat vinden!
   De eerste reacties zijn lovend en ik hoop ook op een tweede druk!

   Jij bedankt voor je sponsoring!

   Groetjes,

   (ra)Barbara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.