Glas op Nieuwjaarsdag

Glas
Een normaal mens doet geen gekke dingen zoals drie, o nee, vier rotklussen op Nieuwjaardag van zijn to-dolijst vinken. Een normaal mens slaapt dan zijn kater uit, ontbijt met koffie op de nuchtere maag, hangt heel de dag op de bank met een dekentje en kijkt naar schansspringen. Heb ik ooit gezegd dat ik normaal ben? Nee, dat kan ik mij niet heugen en jij vast ook niet, omdat ik dat nooit gezegd heb. Dus raad maar wat ik doe op deze eerste dag van 2024. Heb je een idee?

Na wat appjes met de beste wensen beantwoord te hebben die ik in de vroege ochtenduren kreeg toen ik op een half oor lag vanwege al het nachtelijke geknal, vertel ik Boef doodleuk dat ik het glas van het afgelopen half jaar naar de glasbak ga brengen. Het is niet heel vroeg in de ochtend, maar Lichtenvoorde doet uitgestorven aan. Het dorp slaapt. De lucht is grauw en overal op straat liggen restanten van vuurwerk. Even ben ik bang dat ze de glasbakken, net als de brievenbussen, afgesloten hebben. Maar dat is niet zo. Met twee postfietstassen en een stuurtas vol ben ik naar de glasbak gefietst. Daar stop ik zoveel mogelijke in een big shopper. Vier keer heen en weer lopen van fiets naar glasbak is voldoende.

Onverlaat

Ik kletter het glas in de glasbak. Voorzichtig doen heeft geen zin. De herrie breekt de welkome stilte na een avond van oorverdovend lawaai. Vier tassen legen duurt wel even. Zullen de omwonenden nu door een gordijnspleet kijken wie het in zijn hoofd haalt al op pad te zijn na een lange avond? Gelukkig ben ik niet de enige bij de glasbak. Een andere onverlaat heeft hetzelfde idee. Alleen was hij met vijf flessen al klaar. Ik bekijk de verschillend gekleurde potjes en flessen, scheidt al graaiend in de tas het witte, groene en bruine glas en doe ze in de juiste ronde vakjes van de bak. “Moet je de deksels er afhalen? En moet je ze eigenlijk van tevoren afwassen?”  Vraag ik mij af wanneer ik een pot met nog wat chocopasta restanten in mijn handen aantref. Ik besluit gewoon alles er in zijn volledigheid in te gooien. Geen haan die ernaar kraait. Wanneer ik een fles rabarbersap van mijn boekpresentatie tegenkom word ik even emotioneel. Wat was dat een speciale dag in 2023 zeg. Ik denk wel de mooiste van het hele jaar!

Wanneer ik een fles rabarbersap van mij boekpresentatie tegenkom word ik even emotioneel.

Rotklussen

Wanneer ik weer naar huis fiets, rijd ik per ongeluk door groen glas dat verbrijzelt op het fietspad ligt. Ik vloek binnensmonds. “Als dat maar geen lekke band oplevert,” mopper ik in mijzelf. Volgens mij zijn mijn banden hard genoeg opgepompt en kunnen ze wel wat hebben. “Morgenochtend maar even checken en anders naar de fietsenmaker.” Bandenplakken is niet mijn hobby. Thuisgekomen plof ik tevreden op de bank. Ik heb al iets van het oude jaar opgeruimd in huis. Nadat ik alle kerstkaarten nog een keer goed bekeken heb, berg ik ze op in een la van mijn Chinese kastje. Ik zeg tegen Boef dat ik na de lunch nog een klusje ga doen: de badkamer grondig schoonmaken. En ik meen het. Daarna doe ik de btw-aangifte en bereken ik gelijk de balans van 2023. Tjonge. Zoveel rotklussen haal ik normaal niet eens in een week. Nu heb ik er al vier op een dag gedaan. Hoe dan? Het geeft me een vreemd, maar wel goed gevoel.

Morgen begint mijn werkweek en het gewone leven weer. ‘k Weet alleen niet wat ik dan moet doen, want ik heb alles op mijn vrije feestdag al gedaan. Denk dat ik dan maar een vette party ga bouwen! Ik hef het glas op mijzelf! Proost!

Lees ook: Afwassen

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.