‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven’ stevig in de steigers

Hoe is het idee voor ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven. Een pleidooi voor schrijftherapie’ eigenlijk ontstaan? In dit blog geef ik een antwoord op deze vraag. In de maand september van 2021 heb ik een paar heidedagen voor Rabarbara bij Groot Antink in Groenlo. Samen met Anke van Intertembo wil ik met behulp van Dragon Dreaming een vijfjarenplan voor mijn bedrijf opstellen. Mijn droom is om een boek te schrijven over de helende kracht van schrijven waarbij ik experts interview en stukken laat schrijven. Ook wil ik de praktijkresultaten van mijn zelfontwikkelde lesmethode ‘Schrijf glans aan je barst’ erin verwerken. Andere schrijfcoaches kunnen zo ook met deze lesmethode gaan werken.

Om de droom te kunnen realiseren, verdeel ik hem in noodzakelijke taken en actiepunten die ik over een paar jaar verspreid moet gaan uitvoeren. Het betekent in eerste instantie dat ik ‘Schrijf glans aan je barst’ aan verschillende groepen moet gaan geven. Die mogelijkheid krijg ik bij de Bibliotheek Oost-Achterhoek en Stadskamer. Later ook bij de Zorgcorporatie Mariënvelde. Zo start ik voorzichtig met ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven’. Deze werktitel viel mij gelijk in en ik heb hem behouden als uiteindelijke titel. Dit omdat hij op een ludieke manier de lading van het boek dekt. Ik heb namelijk het gevoel dat iedereen mijn psychische kwetsbaarheid kan zien en er zit een verwijzing in naar het woord schrijven waar het bij mij, zoals jullie weten, allemaal om draait.

Daarna volgt de volgende stap: het benaderen van experts in de geestelijke gezondheidszorg en in helend schrijven. Aline, Iris, Janneke, Lieke, Arianne, Sarah en Linda willen graag meewerken. En zo kan ik het boek schrijven dat ik wil schrijven. Daarbij ben ik niet over een nacht ijs gegaan. Ik heb een groot notitieboek waarin ik regelmatig aantekeningen maak. Ook heb ik veel (wetenschappelijke) literatuur over het onderwerp gelezen. Op een ochtend vallen al schrijvend alle puzzelstukjes in elkaar en heb ik in een uur de hele opzet voor mijn boek af. Dat was een euforisch moment. Toen hoefde ik ‘alleen nog maar’ de kaders in te vullen.

Samen met Anke bij Groot Antink. Foto: Rabarbara

Sponsoren

In het verleden heb ik verschillende boeken in eigen beheer uitgegeven die mij eigenlijk alleen maar geld hebben gekost. Dit keer pak ik het anders aan en wil ik aan mijn boek verdienen. Ik stel een plan op en ga op zoek naar sponsoren. Tot mijn grote verbazing willen bijna alle bedrijven, zzp’ers en vrienden die ik persoonlijk benader meewerken. Stadskamer, Achterhoek Nieuws en Cultuur en Erfgoed Achterhoek zijn superhoofdsponsor. Workmate Company en Bram ten Have hoofdsponsor. Het Stenen Museum Winkeltje wil het boek in de winkel, maar ook in hun webshop aanbieden en ik mag er een lezing gaan geven. Verder zijn er andere winkels en plekken waar ik mijn boek mag verkopen en lezingen mag houden en zijn er verschillende zzp’ers en vrienden die sponsoren. Al dan niet door een leuke actie op te zetten. In totaal haal ik een mooi bedrag op, zodat ik een grote oplage (met leeslintje!) bij Grafistar kan laten drukken.

Redactie en vormgeving

Ria is bereid om de redactie op zich te nemen en leest ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven’ twee keer grondig door. Daarna doet Jorica de eindredactie. Het is erg belangrijk dat de tekst goed nagekeken wordt. Al ben ik woordENkunstenaar; voor mijn eigen schrijf- en taalfouten ben ik blind.

Achterhoek Nieuws sponsort de vormgeving. Alex is er wel een half jaar druk mee geweest. Het resultaat is verbluffend. Het boek is echt prachtig geworden: helder, fris, vrolijk en serieus. Mede dankzij de sprekende foto’s die Anja heeft gemaakt. Die foto’s komen uit mijn fotoarchief van de shoots die ik als ondernemer bij haar heb gedaan. De zelfportretten die ik de afgelopen 13 jaar geschilderd heb, staan er ook in. Ze laten een bijzondere ontwikkeling van het beeld dat ik van mezelf heb zien.

Boekpresentatie

Binnen nu en een paar weken verwacht ik de boeken in huis te hebben. Dan is het voorpret hebben voor de boekpresentatie die op 11 november bij de Stadskamer in Doetinchem is. De uitnodigingen voor de middag heb ik in briefvorm al naar de genodigden gestuurd. Ik ben druk bezig met de voorbereidingen: het regelen van de catering, zorgen dat er muziek is, kijken of ik gastvrouwen en -heren kan charteren. De speech moet ik nog schrijven. Dat nog wel. Ik wil dat het een mooi en persoonlijk verhaal wordt. Het eerste exemplaar van ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven’ overhandig ik aan een heel bijzonder persoon. Wie, dat is nog even een verrassing.

Bestellen

Als je het boek al in de voorverkoop wilt bestellen, kan dat via de webshop van het Stenen Museum Winkeltje. Je ontvangt hem dan na 11 november bij je in de brievenbus met twee prachtige poëziekaarten van mij erbij cadeau en indien gewenst een persoonlijke woordje van mij erin.

Lees ook: Sponsors gezocht voor ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven’

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.