Met Moleskine in de voetsporen van grote geesten

Moleskine
Het is over. Mijn liefde voor mijn planner. Een paar jaar heb ik mijn acties zorgvuldig opgeschreven, voorbereid en geëvalueerd in de overzichtelijke en prettig werkende planners van Get Your Flow die ik zelf van datums voorzag. Nu ik weer uit mijn creatieve cocon ben en nieuwe verhalen wil schrijven, heb ik behoefte aan een andere energie. Ik herinner mij hoe ik eerder met veel plezier met de weekplanners van Moleskine heb gewerkt. Schrijvers en schilders als Oscar Wilde, Ernest Hemingway, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Henri Matisse gebruikten ook soortgelijke zwarte notitieboeken. En ik vind het mooi om mezelf in een traditie van de grote der aarde te voegen. Of vinden jullie dat ik nu grootheidswaanzin heb of krijg?

De gedateerde planners van Moleskine beginnen in september of januari herinner ik mij. Om alvast wat voorpret te hebben neus ik op de Nederlandse site van Moleskine en word ik met de seconde blijer. Ze hebben ook 18 maanden planners die starten in juli zie ik. Wauw! Dat is echt iets voor mij. Voor nu. Voor dit moment. Voor mijn nieuwe energie. Voor mijn nieuwe verhalen.

Moleskine

Ik besluit er een nachtje over te slapen, maar eigenlijk heb mijn beslissing al genomen. Ach, een formaliteit voor de vorm kan vast geen kwaad, maar wie houd ik hier voor de gek? De volgende ochtend bij het krieken van de dag kruip ik met mollenoogjes achter mijn laptop, bestel ik een zwarte hardcover Moleskine weekly planner in XL-formaat en een passend vulpotlood die ik aan de planner kan klemmen. Wat ben ik gelukkig als de volgende dag de brievenbus kleppert en ik mijn nieuwe schatten tegen mijn boezem kan drukken. Deze planner is ideaal. Links een hele pagina met een weekoverzicht voor afspraken, rechts een hele pagina om notities en ideeën neer te krabbelen. Voldoende ruimte voor mijn inzichten, ingevingen en rêverietjes. En helemaal vooraan overzichtelijke maandoverzichten, zodat je in een oogopslag kan zien wat je allemaal aan het doen bent.

Rode draad zoeken

Welke verhalen heeft de wereld nodig? Of nog beter gezegd: welke verhalen heeft de wereld nodig volgens mij? Om dat te onderzoeken moet ik aan het verzamelen slaan. Domweg bloggen, verhalen schrijven, gedachtes noteren en dan over een paar maanden kijken wat de rode draad in al deze woorden is. Die rode draad gebruik ik dan als uitgangspunt voor de verhalen die daarna komen.

Het is zaak de schrijfstroom op gang te brengen en houden. Gewoon schrijven, schrappen, typen en backspacen. Goede verhalen, slechte verhalen, pareltjes en zwijnen. En alles wat daartussen zit. Je kan niet altijd pieken. De dalen en ‘stille tijd’ horen erbij. De woede, de frustratie, het verdriet. Het onvermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben in en door taal. Aan alles zitten voorwaarden en grenzen. De vrije peilloze diepte bestaat niet. Ook niet in de opwellende woordenstroom. Met je eigen ondoordachte en doordachte gedachtes raak je anderen die jou weer raken met de hunne. En zo breng je iets teweeg. Zet je iets in gang. De komende tijd ga ik op zoek naar dat wat ik in beweging gezet heb en wil zetten. Wat doen mijn woorden met mijn lezers? Wat doen mijn woorden met mij? Kunnen ze echt de wereld een beetje mooier maken?

Welke verhalen heeft de wereld nodig volgens mij?

Handelsmerk

Voor de stimulatie heb ik mijzelf deze chique Moleskine planner en vulpotlood cadeau gedaan. Goed en fijn werkmateriaal zorgt ervoor dat ik met plezier aan het schrijven bent. Ik geef niet om veel zaken. Mode kan mij gestolen worden, mijn nagels hoeven niet gelakt, de afwas mag gerust een dag op het aanrecht staan en mijn spullen slingeren door heel het huis. Maar aan een zaak schenk ik veel aandacht. Dat zijn de schriften waarin ik mijn gedachten noteer en de pennen waarmee ik ze opschrijf. Die moeten prachtig en geweldig zijn. Ook mijn laptop is van hoogwaardige kwaliteit. Deze spullen zijn mijn handelsmerk. Daar wil ik sier mee maken. En dat ga ik ook doen!

Lees ook: Een goede planning is het halve werk

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.