Samen Ervaren vergadert voor het eerst

Samen ervaren
Eindelijk is het zover. Op maandag 28 augustus iets na klokslag één in de middag vergader ik mee met Samen Ervaren bij de Stadskamer in Doetinchem. Zo’n drie jaar geleden haakte ik via Stadskamer aan bij Samen Herstellen en de Herstel Academie. Ik wilde mij inzetten voor andere en nieuwe vormen van herstel in de ggz en daarbuiten. Er startte toen net een beweging in de maatschappij die zich daar hard voor maakte. Het leek mij mooi en goed om daar met mijn kennis en kunde bij aan te haken. Samen ben je sterker! Alles veranderde in die tijd zo snel dat mijn deelname even op de achtergrond verdween. Ik focuste mij op mijn boek ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven. Een pleidooi voor schrijftherapie’ en gaf mijn lessenreeks ‘Schrijf glans aan je barst’ en andere herstelgerichte schrijfgroepen.

Samen Ervaren is een nieuw initiatief binnen het Herstelnetwerk dat in de tussentijd opgezet is. De eerste bijeenkomst is met Thea, Dana, Ans, Inge en mijn persoontje. Er is koffie, thee en er zijn smakelijke stroopwafels voor de inwendige mens. De bedoeling is, legt Thea uit, dat ervaringswerkers uitdagingen die zij tegenkomen in het werkveld gaan uitwisselen. Op deze manier kunnen we steun zoeken bij elkaar. We willen boven tafel krijgen wat er leeft en samen naar oplossingen zoeken om ons werk op effectieve wijze te kunnen uitvoeren. We besluiten om te starten met een groep van ongeveer tien man (eigenlijk vrouw) om alles goed op poten te zetten. 

Succesvol meedraaien

Zelf wil ik mij hard maken voor een positievere kijk van werkgevers en de samenleving op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het hoeft echt allemaal niet zo dramatisch te zijn. Wat kunnen wij wel en hoe zet je ons in onze kracht? Ik denk dat er ten onrechte met angst en beven naar deze groep gekeken wordt. Er zijn veel meer mogelijkheden en kansen om ons succesvol mee te laten draaien in de maatschappij. Weg met de vooroordelen en het negatieve zelfbeeld dat ons aangepraat wordt!

Behoefte

De inbreng van de andere deelnemers in de vergadering is ook erg interessant. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan een centrale contactpersoon binnen Stadskamer en wordt er in de maatschappij een praatgroep gemist waar ouders en betrokkenen rond mensen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen. Verder is het ook de vraag wanneer je een ervaringswerker bent. Heb je daar bijvoorbeeld een diagnose of diploma voor nodig?

Wens

Ik hoop dat we met Samen Ervaren iets krachtigs neer kunnen zetten waar we zelf wat aan hebben, maar waarbij we ook de herstelbeweging van advies kunnen voorzien. Degene die het werk doen/die ervaren zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen/weten wat er speelt.

Mij is door de ervaringswerkers binnen Stadskamer gevraag om over de voortgang te bloggen. Dit is mijn eerste bijdrage.

Lees ook: Van normaal doen word je gek

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.