Samen Ervaren is een nieuw initiatief binnen het Herstelnetwerk dat in de tussentijd opgezet is. De eerste bijeenkomst is met Thea, Dana, Ans, Inge en mijn persoontje. Er is koffie, thee en er zijn smakelijke stroopwafels voor de inwendige mens. De bedoeling is, legt Thea uit, dat ervaringswerkers uitdagingen die zij tegenkomen in het werkveld gaan uitwisselen. Op deze manier kunnen we steun zoeken bij elkaar. We willen boven tafel krijgen wat er leeft en samen naar oplossingen zoeken om ons werk op effectieve wijze te kunnen uitvoeren. We besluiten om te starten met een groep van ongeveer tien man (eigenlijk vrouw) om alles goed op poten te zetten.
Succesvol meedraaien
Zelf wil ik mij hard maken voor een positievere kijk van werkgevers en de samenleving op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het hoeft echt allemaal niet zo dramatisch te zijn. Wat kunnen wij wel en hoe zet je ons in onze kracht? Ik denk dat er ten onrechte met angst en beven naar deze groep gekeken wordt. Er zijn veel meer mogelijkheden en kansen om ons succesvol mee te laten draaien in de maatschappij. Weg met de vooroordelen en het negatieve zelfbeeld dat ons aangepraat wordt!
Behoefte
De inbreng van de andere deelnemers in de vergadering is ook erg interessant. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan een centrale contactpersoon binnen Stadskamer en wordt er in de maatschappij een praatgroep gemist waar ouders en betrokkenen rond mensen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen. Verder is het ook de vraag wanneer je een ervaringswerker bent. Heb je daar bijvoorbeeld een diagnose of diploma voor nodig?
Wens
Ik hoop dat we met Samen Ervaren iets krachtigs neer kunnen zetten waar we zelf wat aan hebben, maar waarbij we ook de herstelbeweging van advies kunnen voorzien. Degene die het werk doen/die ervaren zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen/weten wat er speelt.
Mij is door de ervaringswerkers binnen Stadskamer gevraag om over de voortgang te bloggen. Dit is mijn eerste bijdrage.
Lees ook: Van normaal doen word je gek
Eén reactie