Toen ik Ineke Bennink-ten Have voor de Elna interviewde over haar prentenboek Hinkelientje viel er in mijn hoofd van alles op zijn plek. Wat een prachtig prentenboek heeft zij in de wereld gezet. Een luxe-editie van een autobiografisch verhaal over een meisje dat een gelukkige jeugd heeft gehad, ondanks het feit dat ze polio had. Een in beeld treffend uitgewerkt persoonlijk verhaal. Een verhaal dat vergelijkbaar is mijn boek ‘Verzinhoofd’.
Ik kan het haast niet bevatten: ook anderen maken gebruik van een methode die ik als helend ervaren heb! Ineke biedt aan om mij te helpen met het tekenen en schrijven van een stuk van mijn autobiografie, omdat de voorkant van haar boek, waarop ze achterop bij haar vader op de fiets zit, mij doet denken aan een collage die ik jaren geleden van mijn vader heb gemaakt. Mijn vader die nooit aan mij vraagt: “Hoe gaat het met jou?”, maar “Hoe gaat het met je fiets, Paperona?”

Vader op de fiets
Ineke schetst voor mij het beeld in mijn hoofd van mijn vader op een fiets die met een karretje achter zich aan rondfietst. In dat karretje neemt hij dingen en mensen mee die hij onderweg tegenkomt. Als vanzelf schrijf en teken ik in het voorgevouwen boekje naar aanleiding van dat beeld een heel fantasieverhaal vol symbolen die in ons gezin van herkomst betekenis hebben.
Het verhaal en de tekeningen bespreek ik met Iris, regisseur Kunst en Creatief, bij Stadskamer. En zij laat mij op mijn Rabarbaramanier de symbolen tekenen die in het verhaal voorkomen. Wat een opluchting dat ik nu het verhaal van mijn vader voor mijzelf in woord en beeld heb kunnen vormgeven. Wanneer ik het aan hem voorlees, is hij blij. Ik denk niet dat hij de lading begrijpt die voor mij in het verhaal zit. Voor hem is het idee voldoende dat ik een verhaal over hem geschreven heb. En voor ons samen is het voldoende dat hij dit bij leven nog gehoord en gezien heeft zodat hij in vrede kan sterven en ik in vrede kan verder leven.
Uitspinnen en kunstzinnig maken
Op aanraden van Ineke heb ik een Albelliboekje van het verhaal en de beelden die puur uit mij stroomden gemaakt. Dit boekje gebruik ik als basis voor het boek dat ik nu wil gaan schrijven. Een boek over het leven van mijn vader. Een boek over een man die van zijn gezin houdt en er op zijn unieke manier voor gevochten heeft. De synopsis en basis voor de tekeningen heb ik in twee weken uit mijn hoofd en handen gekregen. Nu is het zaak om het verhaal uit te spinnen en de beelden kunstzinnig te tekenen, zodat het verhaal niet alleen voor mij, maar ook voor anderen van betekenis kan zijn.
Voor je het weet is dat wat van betekenis is voor jou persoonlijk plotseling ook van betekenis voor anderen.
Dezelfde dromen
Nog bijzonderder vind ik dat ik in dezelfde week dat ik Ineke spreek ik bij de boekpresentatie ben van ‘De Schapenkampioen’ van Carolien Van den Bergh. Op 16-jarige leeftijd tekent en schrijft deze getalenteerde jonge vrouw een prachtig prentenboek waar ook de plaatselijke wethouder sociaal domein oren en ogen naar heeft. Met dit boek geeft zij gehoor aan een droom die in haar leeft. Een droom die haar in haar jonge en turbulente leven in haar kracht zet en de voorpagina van de Elna haalt!
Wat schets mijn verbazing nog meer? Afgelopen maandag komt Charlotte naar mij toe als ik aan het werk ben bij Stadskamer en zij vertelt dat ze tientallen jaren geleden een helend sprookjesboek gemaakt heeft als afstudeeropdracht aan de Kunstacademie. Ze heeft het boek opgezocht en aan mij laten zien. Nu gaat ze het ook in eigen beheer uitgeven. Ik heb gelijk een exemplaar besteld.
Betekenis voor jezelf en anderen
Wonderlijk hoe alle lijntjes samenkomen. Volgens mij is er een groter plan. En ook al heeft dat plan alleen betekenis in mijn hoofd, jullie mogen ervan meegenieten. Het is rustgevend om betekenis aan de gebeurtenissen in je leven te geven. Als je dat met mate en omringd door liefde doet, hoeft dat helemaal niet ziekelijk te zijn, maar is het de basis voor veel schoonheid en creativiteit. Creativiteit die jezelf heelt en anderen troost.
Zet gerust het luikje in je hoofd open. Je hoeft niet bang te zijn als er beelden en inzichten door stromen. Voor je het weet is dat wat van betekenis is voor jou persoonlijk plotseling ook van betekenis voor anderen.
Lees ook: Parallelle wereld: heb ik alles dan verzonnen?
Foto bovenaan blog: Anja Onstenk