Achterhoek Nieuws in gesprek met inwoners

Achterhoek Nieuws
Op donderdag 16 februari bij de correspondentenbijeenkomst van Achterhoek Nieuws in voetbalstadion De Vijverberg in Doetinchem werd in groepjes gebrainstormd. Wanneer correspondent Barbara Pavinati van een columnist hoort dat sommige journalisten op een vaste dag en plek met politici ontbijten en daar dan ook mensen uit de stad het nieuws komen brengen, ontstaat het idee om spreekuren voor inwoners te organiseren. Van 19 tot en met 30 juni zijn er tien spreekuren in de bibliotheken van Winterswijk, Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede, Lichtenvoorde en Groenlo.

Door Meindert Bussink, Elna 21-06-2023

Meer verbonden voelen met elkaar 

“Er leven zoveel mooie verhalen in de gemeenschap waar wij geen weet van hebben of waarvan mensen denken dat het niet nieuwswaardig is. Het is gewoon zonde dat deze verhalen ons nooit of pas te laat ter ore komen. Als we persoonlijke, bijzondere of actuele zaken met elkaar delen, voelen we ons meer verbonden met elkaar. We herkennen onszelf in het verhaal van de ander of leren ervan omdat we iets nieuws lezen. Zo kunnen we elkaar vooruit helpen in een steeds harder wordende maatschappij waarin de tegenstellingen groter dreigen te worden”, aldus een bevlogen Pavinati.

Ontmoeting en debat

Resy Oonk, de programmamaker, communicatie en PR-medewerker bij bibliotheek Oost-Achterhoek geeft aan dat de spreekuren ook heel goed passen bij hun wettelijke taak ‘ontmoeting en debat’: “De Bibliotheek is bij het grote gros van de inwoners bekend als plek waar je boeken leent. Dat we ons ook richten op taken als ‘educatie en ontwikkeling’, ‘kunst en cultuur’ en ‘ontmoeting en debat’ is minder bekend. 

Ook willen we heel graag als instelling midden in de samenleving staan. Een samenwerking met Achterhoek Nieuws, die in ons werkgebied (gemeenten Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland) een zeer belangrijke rol speelt qua nieuwsvoorziening en communicatiemiddel, ligt dan erg voor de hand. Onze inwoners kunnen hierdoor actief meedenken en -praten over dat wat speelt in hun directe woonomgeving.”

Structureel gesprek

Pavinati hoopt dat na afloop van deze spreekuren de mensen hun nieuws makkelijker naar de correspondenten weten te brengen: “Vaak is de drempel hoog om een journalist of de krant te benaderen. Ik denk dat als we in de toekomst structureel fysiek op een laagdrempelige plek aanwezig zijn, mensen ons makkelijker van nieuwtjes op de hoogte kunnen brengen. Onder het genot van een kopje koffie hoor je vaak veel.”

Oonk knikt instemmend: “We hopen dat veel inwoners van ons werkgebied de weg naar de inloopspreekuren van Achterhoek Nieuws gaan vinden. Het zou helemaal mooi zijn als we van deze samenwerking een structurele activiteit zouden kunnen maken, zodat onze leden én niet-leden de dialoog met hun plaatselijke krant kunnen blijven voeren. Onze bibliotheken bieden heel graag hiervoor een platform.” Wilt u ook langskomen bij een van de spreekuren? Bekijk dan op  www.achterhoeknieuws.nl/spreekuren wanneer en hoe laat de spreekuren zijn.

AN Open Redactie

Om de dialoog met de burger structureel te maken, lanceert Achterhoek Nieuws ook de Open Redactie. Geïnspireerd door de Volkskrant, wil Achterhoek Nieuws haar verslaggeving graag aansluiten bij de interesses en vragen die leven bij Achterhoekers. 

Als u zich aanmeldt, krijgt u eens per maand een e-mail met een vragenlijst toegestuurd. Daarin wordt u bijvoorbeeld gevraagd welke verhalen over een bepaald onderwerp u graag zou willen lezen, welke thema’s u nog mist en of u wellicht nog tips heeft voor onze correspondenten en redactie. 

Meedoen is anoniem. We gaan vertrouwelijk met uw antwoorden om: uw naam komt niet in de krant en we benaderen u ook niet met vervolgvragen, behalve als u zelf aangeeft dat u dat wilt. Wilt u ook meedoen met de Open Redactie? Meld u dan aan via www.achterhoeknieuws.nl/openredactie

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.