Barbara Pavinati presenteert ‘Een stadse in de Achterhoek’

Johan Godschalk - Barbara Pavinati - Gaby Schenk - Foto Henri Walterbos
LICHTENVOORDE - Ze straalt deze zondagmiddag niet alleen met haar hele gezicht, haar hele lijf straalt. Het werkt aanstekelijk op de tientallen aanwezigen bij de presentatie van haar boekje 'Een stadse in de Achterhoek', een verzameling van haar leukste autobiografische verhalen uit haar blog met de gelijknamige titel. Barbara Pavinati. Haar verhalen zijn aangenaam leesvoer, laagdrempelig, doen glimlachen en de Achterhoeker beseffen dat deze echt op een uniek stukje aarde leeft. Haar boekje is een ode aan de Achterhoek, de Achterhoeker en het smeuïge Achterhoekse dialect, die gezamenlijk op een voetstuk worden geplaatst.

Elna 21-04-2016 | Tekst: Henri Walterbos. Foto: Henri Walterbos

Trots is ze op het fijnste stukje Nederland als de Achterhoeker zelf. Het is inmiddels ook ‘haar’ Achterhoek geworden. Als ‘stadse’ met een rollende ‘rrrr’ bracht de liefde haar naar Lichtenvoorde, naar ‘Boef’, het hoofdpersonage in haar boekje. In het dagelijks leven haar vriend, Gaby Schenk, en hoe kan het anders, een op en top Achterhoeks streekproduct. Hij straalt al even zo. Zijn t-shirt deze middag lijkt niet toevallig gekozen, zo verraadt de opdruk; ‘Niemand is perfect, maar als Achterhoeker kom je verdomd dichtbij.’ De opdruk dekt de lading volledig, op zijn minst voor Barbara.

Niemand is perfect, maar als Achterhoeker kom je verdomd dichtbij

Herkenbaar

De verhalen in het boekje gaan over zaken waar de schrijfster zoal tegenaan liep tijdens haar verhuizing naar ‘het beloofde land’. Op haar eigen wijze probeert zij voet aan de grond te krijgen in de Achterhoek. Niet altijd even gemakkelijk. Onderwerpen die voorbijkomen zijn zeer herkenbaar voor de lezer. Ze lopen uiteen van bier drinken, Normaal, tot misverstanden die ontstaan door ‘plat proaten’. Door de Achterhoek te beleven en vanuit het dagelijkse leven te ondergaan werden zaken die in ‘het wilde westen’ wellicht als oubollig en ‘boers’ worden beschouwd, dagelijkse kost. Achterhoekse gewoontes werden een verrijking van haar leven, zo is te lezen tussen de regels door.

Uitreiking

Het eerste, met linosnede handgemaakte, exemplaar reikt ze uit aan partner ‘Boef’, het eerste gedrukte exemplaar wordt uitgereikt aan Johan Godschalk, projectleider van de IDeefabriek Achterhoek, tevens groot streekambassadeur. Johan is enthousiast over het boekje, dat zowel met advies als ook financieel gesteund werd door de IDeefabriek. “Wij ondersteunen graag mooie initiatieven. Het boekje is een verfrissende blik van buitenaf op onze toch wel uitzonderlijke exotische soort,” krijgt Johan de lachers op zijn hand.

Barbara Pavinati - Rabarbara
Een stadse in de Achterhoek. Foto: Anja Onstenk

Als de aanwezigen al eventjes het glas heffen met elkaar straalt Barbara nog steeds. “Na mijn vorige boek ‘Grillig pad der liefde’ was ik de woorden even kwijt. Het schrijven raakte helaas op de achtergrond. Om dat te compenseren drukte ik me in beelden uit door te gaan schilderen. Mijn nieuwe lust en mijn leven. Toch begon het weer te kriebelen. Een droom laat je niet los,” stelt ze. Een oproep in de Elna waarin men zocht naar correspondenten deed haar hart sneller kloppen. Een kans die ze niet wilde laten schieten. “Na een proefperiode werd ik correspondent en startte ik tegelijkertijd mijn blog ‘Een stadse in de Achterhoek.’ Na een tijdje kwam het idee de leukste verhalen te bundelen in een boekje. In de tussentijd had ik Astrid Vredegoor van Atelier the MAD House leren kennen. Ze had inspirerende ideeën over zelfgemaakte illustraties en het boekbinden. Zonder haar advies was het boekje er niet geweest en was de presentatie niet hier in haar atelier geweest. Dit keer wilde ik geen massaproduct, maar iets kleins en unieks. Ik ben er trots op.” De trots is haar gegund, getuige de hartverwarmende reacties in haar richting, en een groot applaus.

Het boekje kost exclusief verzendkosten € 8,95 en is te bestellen via bepavinati@hotmail.com. Daarnaast ligt het vanaf mei in Doetinchem bij Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers. Bij voldoende belangstelling worden ook de boekhandels in de regio bevoorraad.

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.