Barbara verwerkt haar levensverhaal in een sprookjesboek

Barbara Pavinati - Rabarbara
LICHTENVOORDE - Maar liefst drie Artists in Residence deze maand bij Lokalen. Drie (lokale) kunstenaars die uit hun dagelijkse routine stappen om de focus op werk te leggen waaraan ze normaalgesproken niet toekomen. Schrijfster Barbara Pavinati uit Lichtenvoorde is een van hen. Vanwege de coronamaatregelen heeft zij haar eigen woonkamer tot ‘residence’ verklaard. Barbara schreef het autobiografische sprookjesboek ‘Verzinhoofd’ met als thema: psychische kwetsbaarheid. Haar residentieperiode gebruikt Barbara om een cursus autobiografisch schrijven te ontwikkelen en de mogelijkheden te onderzoeken hoe zij daarmee maatschappelijke organisaties van dienst kan zijn.

Elna 25-10-2020 | Tekst: Annekée Cuppers. Foto: Annekée Cuppers

Grote memovellen met geeltjes en uitgewerkte schema’s sieren de muren van Barbara’s knusse woonkamer. Stapeltjes boeken aan weerszijden op de bank, de laptop op een prominente plek op de eettafel. Schrijfster en tevens Achterhoek Nieuws-correspondente Barbara Pavinati grijpt haar periode als artist in my own residence, zoals ze deze goedlachs noemt, aan om zich bezig te houden met het uitbreiden van haar bedrijfsactiviteiten voor Rabarbara. “In eerste instantie zou ik al in maart bij Lokalen in residence gaan. Het plan was om aan mijn boek ‘Verzinhoofd’ te gaan werken dat ik al als e-book gereed had en dat ik fysiek wilde gaan uitgeven. Ik had er grootse plannen mee die vanwege de corona helaas in duigen vielen. Om toch wat om handen te hebben en iets positiefs te doen in die nare tijd, heb ik zelf de illustraties gemaakt en mijzelf toen volledig op het fysiek uitgeven van het boek gestort. Het momentum was er gewoon. Ondanks de rare en onzekere tijd heb ik het toch de wereld in geworpen en in eigen beheer uitgegeven. Zo kon ik alles in eigen hand houden en is het echt helemaal mijn boek geworden.”

‘Verzinhoofd’ als persoonlijk document

Het resultaat van de creatieve periode in het voorjaar is een heel persoonlijk document geworden waarin Barbara in de vorm van sprookjesvertellingen haar eigen verhaal vertelt. Het verhaal van een meisje dat in haar hoofd allerlei verhaaltjes verzint en daardoor in conflict komt met haar omgeving. Mooie verhalen waar ze helemaal in opgaat maar ook duistere verhalen die haar angstig en onzeker maken. Barbara vertelt: “Ik ben geboren in Leiden, als oudste dochter van een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder. In mijn twintiger jaren gebeurde er veel in mijn leven. Ik ging studeren, woonde voor het eerst op mijzelf, had veel vrienden, ging uit en leerde de liefde kennen. Op een gegeven moment raakte ik overprikkeld door al die ontwikkelingen en kreeg ik psychische klachten. Dat uitte zich in dat mijn hoofd allerlei verhalen verzon, verhalen die voor mijzelf waar waren maar voor anderen niet. Ik had geen controle op wat mijn hoofd allemaal verzon, het gebeurde gewoon, kon dat niet uitzetten. Vooral de negatieve verhalen, daar had ik last van. Ze maakten me somber en ik raakte er van in de war.”

Mijn eigen verhaal onder woorden brengen, dat vond ik te heftig, dat kwam te dichtbij

Met medicatie en hulp kwam Barbara de klachten weer goeddeels te boven, al waren er tijden waarin zij zich erg onbegrepen voelde. De ommekeer kwam in 2009. Barbara leerde haar huidige partner kennen en verhuisde voor hem naar de Achterhoek. “Hier in de Achterhoek is letterlijk en figuurlijk meer ruimte en meer rust, dat hielp al. Ook kreeg ik hulp van Aline, een hulpverleenster waarmee ik nu altijd nog op vriendschappelijke basis contact heb. Zij nam echt de tijd voor mij en op een gegeven moment kon ik het weer zelf.”

Inmiddels heeft Barbara hier helemaal haar draai gevonden en is onder de naam Rabarbara actief met het schrijven van krantenartikelen, columns voor haar blog, interviewt ze mensen voor haar online rubriek (te) Gek, geeft schrijfworkshops bij de bibliotheek, schildert en schrijft liedjes en gedichten. “Ik heb geleerd dat ik tot veel in staat ben, als ik zelf de regie maar kan houden over mijn rust- en werktijden.”

Barbara Pavinati - Elna - Annekée Cuppers
Barbara vol trots bij haar muren met uitgewerkte schema’s. Foto: Annekée Cuppers

Cursus autobiografische sprookjes schrijven

Om zichzelf verder te ontwikkelen volgt Barbara regelmatig workshops en cursussen. Een van die cursussen, autobiografische sprookjes schrijven, was de aanleiding om haar eigen verhaal op papier te zetten. “Ik wilde altijd al iets doen met het thema ‘psychische kwetsbaarheid’. Daarom was ik ook gestart met mijn rubriek (te) Gek (rubriek waarin mensen onder andere vertellen over het thema psychische kwetsbaarheid, red.). Maar mijn eigen verhaal onder woorden brengen, dat vond ik te heftig, dat kwam te dichtbij. Daarom heb ik er met tips van de schrijfdocente sprookjes van gemaakt zodat ik wat meer afstand kon nemen en al schrijvende mijn ervaringen kon verwerken. Dat bleek voor mij een hele goede manier te zijn. Tijdens het maken van dit boek leerde ik inzien dat al die verzinselen in mijn hoofd niet alleen belemmerend zijn maar ook zorgen voor creativiteit. Mijn verzinhoofd heeft mij ook veel mooie dingen en ontmoetingen gebracht. En hoe verder ik al schrijvende kwam in mijn verhaal, hoe meer ik tot het inzicht kwam dat de fijne dingen de overhand hadden kregen en de donkere periodes steeds kleiner waren geworden. Op die manier werkte het schrijven aan dit boek helend voor mij.”

Schrijf glans aan je barst

Speciaal voor mensen die willen leren om de dingen die pijn of ongemak veroorzaken in hun leven al schrijvende een plek te geven, heeft Barbara tijdens de opleiding Schrijven als Therapeutisch Middel de cursus ‘Schrijf glans aan je barst’ ontwikkeld. “Iedereen heeft zo’n zijn dingen waarmee hij of zij worstelt in het leven. Door hier vanuit een ander perspectief naar te kijken, leer je dat de imperfecties in je leven juist extra glans geven aan jezelf en alle andere dingen. Dichter en zanger Leonard Cohen heeft dit prachtig verwoord in zijn lied ‘Anthem’: ‘There’s a crack in everything, that’s where the light gets in’. En dat is precies waar het in de cursus om gaat. Ik weet uit eigen ervaring dat therapieën niet altijd de juiste manier zijn om die pijn een plek te geven. Hierover schrijven kan enorm helend werken en die kunst wil ik anderen ook graag leren.”

Meer informatie over Barbara en de cursus ‘Schrijf glans aan je barst’ vindt u op de website www.rabarbara.nl of neem contact op via info@rabarbara.nl.

Lees ook: Barbara schrijft helend sprookjesboek in de Achterhoek

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.