Belgisch en Gronings stempel op poëziewedstrijden in Gelselaar

Poëziewedstrijden
GELSELAAR - Vlaamse en Groningse dichters drukken hun stempel op de lustrumeditie van de populaire poëziewedstrijden in Gelselaar, het aan Twente grenzende Achterhoekse dorp. Zes van de tien genomineerden bij de categorie Nederlandstalige gedichten zijn afkomstig uit België, onder wie een 17-jarige. Onder de tien genomineerde Nedersaksische gedichten zijn er vier met een Groningse variant, drie van het Hogeland en één uit het Westerkwartier. Verder zit hier ook weer een bijdrage uit Duitsland bij.

Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo 20-9-2023

De prijsuitreiking heeft plaats tijdens het vrij toegankelijke poëziefestival, dat wordt gehouden op zaterdagavond 14 oktober in de kerk van Gelselaar, aanvang 19.30 uur. Genomineerden dragen zo mogelijk zelf hun gedicht voor. Beide winnaars ontvangen een penning, die is vervaardigd  door beeldhouwer Anton ter Braak.

Het Enschedese muziekensemble Arcoflute, dat bestaat uit Rina Hilbrands op fluit, Loes Stolker op viool en Miriam Kroeze op cello, verleent medewerking aan deze avond. Het repertoire van dit sinds 2020 bestaande gezelschap varieert van klassieke muziek tot volksmuziek en lichte muziek en/of popmuziek.

Over het sonnet

Dichter Sander Grootendorst en Twents platschriever Gerrit Klaassen houden tijdens dit poëziefeest een inleiding over het sonnet (mogelijk in de vorm van een samenspraak). De maximale lengte van de ingezonden gedichten voor de Gelselaarse poëziewedstrijden bedroeg dit jaar veertien regels, gelijk het aantal dat een sonnet telt. Het thema is deze keer vrijgelaten. Wellicht dat mede hierdoor een gigantisch aantal gedichten werd ingezonden: 297 Nederlandstalige gedichten (van 129 dichters) en 53 Nedersaksische gedichten (van 24 dichters). Beide jury’s kregen daarmee een omvangrijke taak te vervullen. De categorie Nederlandstalige gedichten was toevertrouwd aan Otteline van Panthaleon van Eck, Barbara Pavinati en Sander Grootendorst, de categorie Nedersaksisch aan Gerrit Klaassen, Jaap Nijstad en Goaitsen van der Vliet. In beide categorieën verwierf één dichter twee nominaties.

Genomineerden Nederlandstalig:Rik Dereeper (Rollegem, B.; gedichten: Bezoek en Kapper); Bennie Sieverink (Hengelo O.; Heden vis); Gerard Scharn (’s-Hertogenbosch; zwarte mijnwerkers);  Paul Vincent (Retie, B.; ontij); B.P. Arend (Burcht, B.; Wildgroei); Joost Hontelez (Utrecht; Rust); Elise Vos (Beernem, B.; Hij vroeg de weg);  Emile Borodikhin (Antwerpen, B.; Vrijlaten);  Margriet van Bebber (Den Haag; Gedijen).

Genomineerden Nedersaksisch: Gerrit Rensink (gedicht: De oonderboks van grootmoo, Twente); Nane van der Molen (Doan waark, Hogeland); Jenny Anna Linde (Eeltige liefde, Zuidwest-Drenthe); Bram Geerlings (Et dörp löp leug, Twente); Janet Baron-Lopers (Geweldige dag, Drenthe); Jaap van der Molen (Kiekkaaste en Mooi west, Hogeland); Hans-Hermann Briese (Lamento, Norden, D.); Bernard Lichtaard (Stiefmoe, Zuidwest-Drenthe); Are Meijer (ik brocht dij vot en … , Westerkwartier).    

Lees ook: Vlaming Paul Vincent wint poëziewedstrijd in Gelselaar

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.