Gedichten en verhalen in de tuin: Wa(a)rtaligen

Joop Koopmanschap
BREDEVOORT - Vier vertellers presenteren hun gezamenlijke programma, met dezelfde naam als hun voorlopige groepsnaam: de Wa(a)rtaligen. Met gedichten, gedachten en verhalen.

Elna 15-09-2021 | Tekst: Mark Ebbers. Foto: Herma Beunk.

In verschillende combinaties hebben ze de afgelopen vijf jaar optredens verzorgd in Groenlo, Lichtenvoorde, Bredevoort, Winterswijk en Varsseveld. Soms met hun tweeën, soms met hun drieën. Zaterdagavond 25 september doen ze het voor de eerste keer in de (voorlopig) maximale groepsgrootte van vier. In de Gallery Walk-In Garden in Bredevoort.

‘Dwarsdenkers’

Joop Koopmanschap uit Groenlo is fotograaf en videomaker. Naast talloze gedichten die hij bij zijn foto’s schreef – en die hij een aantal keren gezamenlijk exposeerde en publiceerde – maakt hij sinds enkele jaren ook ‘fotoloze’ gedichten. Over hun missie zegt hij: “Als dichters zijn we dwarsdenkers, niet per se tegen de stroom in van een brede sterk stromende rivier richting de zee, maar meer als een meanderende zijtak, even weg van de hoofdstroom, weg van de drukte. Als een dichterlijke taalstroom slingerend tussen bloemrijke grasvelden langs kleurige bosranden. Soms even achteromkijkend naar de alledaagse hectiek.”

‘Schrijf glans aan je barst’

Barbara Pavinati uit Lichtenvoorde is onder andere schrijfcoach en blogger. Ze publiceerde de afgelopen jaren een aantal boeken met verhalen, deels over haar belevenissen als import-Achterhoeker. Een van haar motto’s past ze toe op haar schrijflessen: “Schrijf glans aan je barst.” Geïnspireerd door Leonard Cohen die schreef en zong: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.”

‘Proëzie’

Mark Ebbers uit Groenlo is journalist, buutredner en tekstschrijver. Hij schrijft en publiceerde liedteksten, verhalen en gedichten. “Soms weet ik niet of iets proza is of poëzie. Het onderscheid daartussen is ook irrelevant en hooguit leuk voor recensenten of voor leraren Nederlands om zo hun leerlingen iets langer van de straat te houden. Ik zou mijn teksten soms proëzie of poëza kunnen noemen, maar dat is flauw.”

Dichter des Achterhoeks

Henk Beunk uit Varsseveld is freelance redacteur en schrijft voor agrarische vaktijdschriften, maar ook al jaren poëzie. Hij was een aantal jaren geleden de eerste Dichter des Achterhoeks. Hij publiceerde tot nu toe twee bundels met eigen gedichten: ‘Graven in het grijs’ en ‘Tussentaal en tegentijd’. Met enige (on)regelmaat draagt hij voor op bijzondere plekken, bijvoorbeeld bij de Kunstroute rond Enghuizen.

Info

Gallery Walk-inn is gelegen bij Prinsenstraat 6 in Bredevoort. De inloop is vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, aanmelding is wel noodzakelijk. Dat kan via e-mail: info@elcerlyck.nl met als onderwerp ‘4 dichters 25-9’.

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.