Over De Top doet het weer

Over De Top
LICHTENVOORDE - Beats, goochelacts, poëzie en een heuse Pride vermaakten afgelopen zaterdag en zondag de bezoekers van het Over de Top festival. Het hele weekend bruiste het Swite-terrein. Muziekliefhebbers moesten twee jaar wachten om weer naar hun geliefde Over de Top festival te kunnen gaan. Dat de bezoekers stonden te popelen om het festival mee te beleven, bleek wel uit het feit dat het bezoekersrecord verbroken is op de elfde editie van Over de Top.

Elna 8 juni 2022 , door Dinès Quist

Al bij aanvang op zaterdagmiddag zit de sfeer er goed in. De eerst muzikanten laten al van zich horen, zij trappen de reeks van maar liefst 35 bands af. De zon laat zich van zijn beste kant zien en niet de minste artiesten halen, aan het begin van de middag, al alles uit de kast. Op het podium naast de ingang bezorgt zangeres Marise de vers binnenkomende gasten kippenvel met gevoelige Nederlandstalige liedjes. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste bezoekers meedeinen op het ritme van de beats. Gezinnen stromen het terrein op en kinderen rennen voor hun ouders uit naar de knutseltafel, kartonnen speelhuisjes en de megabellenblaas-heks.


Niet voor niets ‘Over de Top’

Het festival dat erom bekendstaat buiten de hokjes te denken, maakt dit jaar opnieuw zijn naam waar. Kleurrijk, extrovert geklede LHBTIQ’ers van ‘Goed Geaard’ vormen de Pride van Over de Top en paraderen over het terrein. Met hun opzichtige pruiken, hoge hakken en strakke latextopjes gaan ze graag op de foto met de bezoekers en delen kaartjes uit voor de 06-hotline. Zij vertegenwoordigen de ‘Achterhoek Pride Maand’ die hele maand juni gevierd wordt in Oost Gelre. Over de Top heeft ook gedacht aan seksuele educatie, want er kan een quiz gespeeld worden over geslachtsdelen. Voor de creatieveling is er ook een knutselcorner waar de edele delen vervaardigd uit gips naar eigen inzicht geschilderd kunnen worden. Aan degenen die meer van poëzie houden is ook gedacht, zij kunnen op zondagmiddag terecht bij het Dichterscollectief Warrig. Daar worden door drie woordkunstenaars gedichten voorgedragen. Ook kunnen de bezoekers zelf ‘magnetic-poetry’ maken. De dichterstafel ligt vol met magneetwoorden, die door de organisatie van Over de Top bedacht zijn, daaruit kunnen de bezoekers hun lievelingswoorden uitzoeken waarmee ze een poëziezin vormen en op de container kunnen plakken. En zoals je van een Over de Top team kunt verwachten, waren de magneetwoorden ook ietwat over de top.

Een voorbeeld van magnetic poetry. Foto: Rabarbara

Festival vol verassingen

Het muziekrepertoire op de vier verschillende podia is enorm divers, zo is er voor ieder wat wils. Het enige wat de bands gemeen hebben, is dat ze graag buiten de lijntjes kleuren. “Dat is wat we graag willen laten zien”, vertelt Nienke Penterman van de organisatie. “We willen met dit festival graag buiten de hokjes denken en daar hoort ook eigenzinnige muziek bij. Niet de standaardmuziek, maar juist die muziek die je niet zo vaak hoort.” Het muziekgenre is wel heel breed. Zo deint er een menigte reggaeliefhebbers op het ritme van de conga’s en gaan tieners uit hun dak op de feestmuziek van Jazzalike. Bij het hoofdpodium wordt er gepogood op skapunk, terwijl de bluesliefhebbers zich mee laten slepen door melodrama van hun favoriete muziek. Degenen die zich bij één van de vele eettentjes ophouden, kunnen maar zo een goochelaar aan hun tafeltje verwachten, die ze vermaakt met een kaartentruc. Bezoekers die op zoek zijn naar liefde, kunnen hun foto hangen aan een ‘reallife-Tinderwaslijn’.

We doen er elk jaar een schepje bovenop

Alles uit de kast

De organisatie heeft dit jaar alles uit de kast gehaald om het hun festival nog mooier te maken dan de vorige keer. “We doen er elk jaar een schepje bij bovenop”, vertelt Nienke. “Deze keer hebben we een grote schoteltent, die ziet er cool uit en geeft een ander gevoel dan wanneer je in een tent staat. We zijn ook helemaal los gegaan in het bedenken van grappige dingen waarmee we de bezoekers kunnen verrassen. Elke jaar is weer anders, zo blijft het leuk voor de bezoeker maar ook voor ons als organisatie en onze vrijwilligers. We hebben een superleuke club van tweehonderd vrijwilligers, door hen kunnen we dit festival realiseren. Dit jaar was het wel weer even opstarten met z’n allen omdat we twee jaar coronastilte achter de rug hebben. We zijn gek op onze vrijwilligers, maar het was in die periode lastig om de binding met elkaar te houden. Toch is het gelukt het vuur weer te laten branden en met onverminderde enthousiasme hebben we er met zijn allen de schouders onder gezet.”

De magnetic poetry was een groot succes! Foto: Rabarbara
Records verbroken

De elfde editie van Over de Top mag met recht een succes genoemd worden, want nog niet eerder trok het festival zo veel bezoekers. Ondanks de slechte weersvoorspellingen voor zondag werden er meer kaarten verkocht dan voorgaande jaren. Met een bezoekersaantal van zo’n 5300 heeft Over de Top zijn eigen record verbroken. Ook is het record bierverkoop verbroken. “We zijn superblij met de opkomst, gelukkig hebben niet veel mensen zich laten weerhouden door de voorspellingen. Uiteindelijk viel het nog mee met de regen, buiten een flinke bui op de zondagavond. Er waren poncho’s voor wie niet nat wilden worden, anderen vonden het heerlijk om in de regen te dansen. Op één podium hadden we wateroverlast maar dat hebben we redelijk snel kunnen verhelpen. Verder zijn er geen incidenten geweest, het weekend is superrelaxed verlopen. We kregen complimenten van de EHBO’er’s en beveiliging, zij hebben weinig te doen gehad. We zijn meer dan tevreden, het was een fantastisch feest.”

Foto: Jos Betting

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.