Vlaming Paul Vincent wint poëziewedstrijd in Gelselaar

Poëziewedstrijd
GELSELAAR - Met Paul Vincent uit Retie in België en zijn gedicht ontij kreeg het populaire Poëziefestival Gelselaar zaterdagavond bij de wedstrijd voor Nederlandstalige poëzie opnieuw een Vlaamse winnaar. Are Meijer uit Amsterdam won in categorie Nedersaksische gedichten, met een gedicht zonder titel, in het dialect van het Groningse Westerkwartier.

Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo 16-10-2023

De uitreiking in de sfeervolle kerk van Gelselaar vormde een hoogtepunt van dit jaarlijkse poëziefestival. Vooraf droegen de genomineerden zelf hun gedicht voor. Filmpjes waren er van genomineerden die verhinderd waren aanwezig te zijn. De lustrumeditie van de poëziewedstrijden in Gelselaar trok een overweldigend aantal deelnemers, die beide jurygroepen een zware klus bezorgden. Uit allerlei delen van Nederland kwamen inzendingen binnen en opnieuw ook veel uit België: 297 Nederlandstalige gedichten (van 129 dichters) en 53 Nedersaksische gedichten (van 24 dichters).

Bij de 14 regels van sonnet

Achteraf bleek zaterdag 14 oktober een opmerkelijke datum voor het poëziefeest. De organisatoren kozen er voor het thema bij de lustrumeditie van poëziewedstrijden vrij te laten en het maximale aantal regels te bepalen op veertien. Niet werd erover gerept dat een sonnet veertien regels telt. Dichter Sander Grootendorst en Twents platschriever Gerrit Klaassen hielden over deze dichtvorm tijdens het poëziefeest samen een lezing, waarbij zij het publiek ook boeiden met een sportief uitstapje naar de nog altijd bekende nummer 14 (Johan Cruijff) en het met een Amsterdams accent voorgedragen sonnet Cruijff 50 van Jan Kal.

“Giacomo di Lentini, een notaris – nota bene – uit de 13de eeuw. Hij schijnt de eerste te zijn die ooit een sonnet schreef”, vertelde Sander Grootendorst in Gelselaar. “De lijst van dichters die zich eraan overgaven is schier eindeloos, (…). Ze bestrijken qua thematiek het volledige spectrum: er is niets wat zich niet laat verwoorden in een sonnet.”

Over het winnende Nederlandstalige gedicht van Paul Vincent zei Sander Grootendorst als juryvoorzitter: “Waarom is dit volgens ons het beste gedicht van de bijna driehonderd? Misschien wel omdat je, als je het leest, in jezelf, of hardop, of hoort voorlezen, beseft: dit gedicht zegt precies wat het is, het is helemaal zichzelf.”
Goaitsen van der Vliet las het juryrapport voor van de categorie Nedersaksisch. Over het winnende gedicht van Are Meijer staat hierin: “Gedicht zonder titel, zonder kapitaal. Regelmatig opgebouwd, van twee, naar vier tot zes regels. Met verwijzing naar klassiek thema. Op prozaïsche wijze wordt de lezer meteen dit gedicht ingetrokken.”

Grote waardering bij het publiek in de Gelselaarse kerk was er voor de afwisselende en goed passende intermezzo’s van het Enschedese muziekensemble Arcoflute, dat bestaat uit Rina Hilbrands op fluit, Loes Stolker op viool en Miriam Kroeze op cello.

Lees ook: Belgisch en Gronings stempel op poëziewedstrijden in Gelselaar

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.