Vrije Soos brengt creatievelingen samen

Mark Ebbers
LICHTENVOORDE - Creatieve geesten samenbrengen: mensen benaderen om zichzelf en hun werk te presenteren aan bezoekers. Om zo gesprekken op gang te brengen, energie los te maken, contacten te laten ontstaan - eigenlijk alles wat er kan gebeuren als creatievelingen bij elkaar komen. Met dat doel begonnen broer en zus Dyon en Dorian Temming en Barbara Pavinati vorig jaar de Vrije Soos. De eerste editie was op 25 november 2016, vrijdagavond 21 april is er alweer de vierde. Naast de Vrije Soos is Barbara inmiddels ook bezig met een Literaire Soos. Deze wordt gehouden op zondagmiddag 21 mei.

Elna 12-04-2017 | Tekst: Mark Ebbers. Foto: Mark Ebbers

Dorian (27 jaar, wonend in Lichtenvoorde) is beeldend kunstenaar, ze maakt vrij werk maar werkt ook in opdracht, onder andere als illustrator. Haar broer Dyon (39, Vragender) heeft tuin- en landschapsinrichting als achtergrond en begon – na jarenlang rond de wereld gereisd te hebben – het Buitenburo. Daarmee richt hij zich op duurzame landschapsontwikkeling en de promotie van kunst in de Achterhoek. Barbara (40, Lichtenvoorde) is neerlandicus, blogster en correspondent voor onder andere de Elna.

Elke soos kent een eigen dynamiek

De eerste Vrije Soos had als aanleiding de documentaire ‘Cultuurbarbaren’, over veranderend cultuurbesef, over kunst die meer de breedte dan de diepte ingaat en over de maatschappelijke relevantie ervan. Het was voor de drie initiatiefnemers afwachten hoe de avond zou verlopen. Dorian: “Het werd uiteindelijk een kringgesprek dat bijna de hele avond duurde. Er ontstond echt wat ik noem maakenergie: al pratend versterken mensen elkaar.”
Voor de tweede editie werd de jonge fotografe Seraina Wams gevraagd. En voor de derde Joan Ederveen, autonoom beeldend kunstenaar. Dat mondde uit in een soort netwerkbijeenkomst, aldus Barbara.
Elke soos blijkt tot nu toe een eigen, onvoorspelbare dynamiek te hebben. En zo is het door de initiatiefnemers ook bedoeld: de presentatie op het podium is de aanleiding, wat er daarna in de groep gebeurt, ontwikkelt zich organisch.
Op de komende Vrije Soos presenteren restaurator Jolien te Welscher en interieurontwerper Natasja Scharenborg zich. Zij gaan het hebben over de relatie tussen hun werk en kunst, tussen techniek en kunst.

Iedereen is ook welkom, je hoeft zelf geen maker te zijn

De drie edities van de Vrije Soos trokken elk zo’n vijftien mensen, in leeftijd variërend van 18 tot 55, afkomstig uit Lichtenvoorde maar ook uit de omgeving. Verschillende bezoekers kwamen na de eerste keer terug, en er meldden zich nieuwe gezichten. De Soos wordt bewust op verschillende weekdagen gehouden, zodat ieder de mogelijkheid heeft te komen. Iedereen is ook welkom, je hoeft zelf geen maker te zijn. Een open geest is volgens Dyon het belangrijkst: “Ook de centrale gast op een soos hoeft niet per se zelf een kunstenaar te zijn, een voormalige galeriehouder als Judith van den Mosselaar zou prima passen.”

Literaire Soos

Meer dan Dorian en Barbara houdt Dyon van een vormloze inloop. Met name Barbara is meer van de structuur. Die wil ze ook aanbrengen in haar ‘kindje’: de Literaire Soos. Ze organiseert deze samen met Galerie Lodiek en haar Vrije Soos-partners. Barbara zelf zal voorlezen uit eerder geschreven eigen werk, wellicht aangevuld met werk speciaal geschreven voor de eerste Literaire Soos. Ronald Willering, raadslid in Oost Gelre, zal zijn eerste – nog te schrijven – eigen werk brengen. Hiermee hoopt hij een discussie op gang te brengen. Ook Dyon gaat zijn debuuttekst voordragen, daarbij muzikaal begeleid door gitarist Frank Baks: “Het is speciaal geschreven voor deze soos, een verhaal over wachten.”

De eerste Literaire Soos is op zondag 21 mei om 15.00 uur, de inloop is vanaf 14.00 uur. De volgende Vrije Soos is op vrijdag 21 april om 20.30 uur. Beide bijeenkomsten – geen entree – vinden plaats in Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde.

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.