Ben je nu een heks of engel?

Het is op een zonnige middag. Boef kijkt Formule 1 en ik besluit om mijzelf te verwennen. De ronkende motoren en de gierende banden maken mij gek en doen mij verlangen naar een sereen geluid om mijn oren mee te strelen. Alleen het publiek bij voetbalwedstrijden vind ik erger klinken. “Hoe verwen ik mijzelf nu het meest?”, vraag ik mij af. Als antwoord op deze vraag besluit ik deze koopzondag, want dat is het heb ik op Instagram gezien, een bezoek aan het Stenen Museum Winkeltje te brengen. Ze zijn sinds kort verhuisd naar een groter pand waar je nu ook een drankje kan drinken of een High Tea kan nuttigen. Ik schiet mijn voeten in sandalen, geef Boef een kus en wandel mijmerend en vol verlangen naar het centrum.

Eigenlijk wil ik ook nieuwe stenen voor mijn altaar. De oude hebben hun taak volbracht en ik ben toe aan een andere energie in huis. Boef laat mij altijd maar mijn stenen kopen en ermee schuiven, al heeft hij een hard hoofd in hun helende werking. Zelf geloof ik daar wel in. Ik was ze na aanschaf altijd grondig, laad ze op op een energieplaatje of in de zon, maanlicht of sneeuw en geef ze een intentie mee. Bloemen uit onze voortuin staan in een vaasje erbij en een kaart met een ‘beeld van het moment’. Heel ons huis is bezaaid met stenen. “Ik ga er binnenkort een pizzaoven van bouwen,” grapt Boef weleens. Als ik hem dan verontwaardigd en verschrikt aankijk, knipoogt hij.

Intertembo

Ik dwaal door de winkel en stuit op twee mooie kaarten die ik graag wil hebben. De draak doet mij denken aan de Dragon Dreaming waarop mijn bedrijf gebaseerd is en de verliefde olifantjes aan Boef en mij. De draak en olifantjes staan voor mij ook voor Anke Sitter van Intertembo. Zij heeft mij de afgelopen jaren erg geholpen met mijn bedrijfsvoering. “De kaarten kan ik haar wel opsturen,” denk ik in eerste instantie. Dan verander ik van gedachten. “Ik moet niet alles weggeven wat mensen mij willen schenken. Sommige zaken mag ik ook houden en voor mezelf koesteren. Het was Anke’s keuze om mij te helpen met Rabarbara. Dan moet ik de liefde en kennis die zij mij wil geven ook dankbaar ontvangen. Ik mag mijzelf ook cadeautjes geven. Niet iedereen hoeft wat terug te krijgen voor wat hij of zij uit onvoorwaardelijke liefde geeft. Het is de daad van een goed hart om iemand voort te helpen. En ik bof dat ik zoveel goede harten (in deze toch wel slechte wereld) uiteindelijk getroffen heb.” Om mezelf te bekrachtigen pak ik ook een hartvormige drakensteen. Die gaat nu met de kaarten op mijn altaar!

De kaarten met draakjes en olifantjes die ik voor mezelf heb gekocht. Foto: Rabarbara

Magisch dagboek

Mijn oog glijdt langs de vele boeken en valt er op een die ergens verscholen staat. ‘Magisch dagboek. Ontdek de heks in jezelf’ van Susan Smit. Ik blader hem door. Er worden interessante onderwerpen aangekaart over onder andere de elementen, de maan, het jaarwiel, rituelen, de natuur en het zesde zintuig. Het is prachtig vormgegeven en op het eerste oog zie ik gelijk dat er zinnige vragen instaan. Aangezien ik dol op dagboeken ben en de heks in mijzelf wel wil ontdekken druk ik het boek aan mijn hart.

Terwijl mijn schatten bij de kassa ingepakt worden door Bianca drink ik een glaasje appel-rabarbersap in de knusse zithoek. Ondertussen bekijk en beluister ik de kaart (er staat een QR-code met link naar klankschalenmuziek op) die ik uit een kaartendek getrokken heb en denk ik aan mijn moeder. Plotseling voel ik dat zij altijd bij me is en zal zijn en dat ze mij helpt. Een stille traan biggelt over mijn wang.

Ik moet niet alles weggeven wat mensen mij willen schenken

Heks of engel?

Wanneer ik in de dagen erna rustig werk in mijn magische dagboek, kom ik erachter dat ik eigenlijk al een heks ben en de afgelopen jaren veel kennis over spiritualiteit heb opgedaan. De vragen dwingen mij na te denken over mijzelf en mijn verhouding tot magie. “Ben je nu een heks of een engel?”, vraagt Boef mij opeens. En ik kom tot de conclusie dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Beide benamingen liggen in het verlengde van elkaar en er is ook een grote overlap tussen. Ik weet nog wel dat ik tijdens een etentje met drie zzp’ers met wie ik regelmatig samenwerk zei dat ik dacht dat hekserij iets venijnigers had dan werken met engelenenergie. Maar niks is minder waar. Beiden hebben respect voor de natuur en haar wetten. Beiden werken met intuïtie en zijn een onderdeel van lichtwerk.

Het voert te ver om een hele uitgebreide vergelijking te maken, maar wat ik wel weet is dat ik de komende maanden inzichtgevende vragen in het dagboek ga beantwoorden. Op momenten dat mijn hart het ingeeft. Om mijzelf te stimuleren om na te denken en om een mooi naslagwerk te hebben van mijn kennis en ervaringen. Want alles draait om wat je zelf meemaakt. Wat voel en zie je zelf? Het boek hoeft niet in een paar weken ‘af’ te zijn. Ik mag er gerust een jaar (of twee) over doen. Het draait om de intentie, het er mee bezig zijn. Het is voor mij een reminder dat de heks in mij er altijd al was, is en zal zijn. Loop je nu gillend voor mij weg?

Stenen Museum Winkeltje

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.