De hardlopende zwerver zonder wekker

Coen Cuijpers. Hoe is hij op mijn pad gekomen? Toen ik een paar jaar geleden voor mijn vorige blog op zoek was naar te gekke mensen om te interviewen noemde Joske van Overal Kansen zijn naam. Ik benaderde hem en hij was bereid het verhaal over zijn hardloopreis van geluk te vertellen en om zijn dromen en wensen voor de toekomst kenbaar te maken. We spraken af in Arnhem in café Momento. Het is juli 2020.

Als dank voor het interview schrijft hij twee mooie gedichten en ik ben dan ook trots dat die in zijn nieuwste gedichtenbundel ‘Zwerver zonder Wekker’ staan. En wel op de pagina’s 24 en 25. Wat verder op dit blog zijn ze te lezen, vergezeld van een mooie natuurfoto. Een paar dagen geleden kocht ik deze bundel en ik moet zeggen: ik ben aangenaam verrast door de frisse en doordachte poëzie die erin staat. Graag deel ik met jullie het gedicht dat de titel van deze bundel draagt. Het geeft goed de sfeer van neergepende woorden weer en vat treffend het dromende en dolende karakter van de schrijver samen. De bundel gaat over jaren rondreizen waarbij hij zijn gevoel volgt.

Zwerver zonder wekker

De stad omsluit mijn dolende geest

als ik slenter door de straten

een laan een park begroet

een vlinder achterna

Moet ik haar laten

of toch misschien?

De wegen verduisteren

mijn blik raakt zoek

als een zwerver zonder wekker

De vlinder is gevlogen

was ik hier al eens geweest?

Hardloopreis van geluk

Toen ik Coen interviewde, vertelde hij mij over zijn plan om een boek over zijn hardloopreis te schrijven. In februari 2021 steun ik zijn crowdfundingsactie daarvoor. Een paar maanden later ligt zijn boek in mijn brievenbus. Klaar om gelezen te worden. Ik ben nieuwsgierig, maar andere boeken vragen om voorrang. Boeken die mij begeleiden bij mijn eigen innerlijke reis. En nu, zo’n anderhalf jaar naar dato vind ik in mijn vakantie eindelijk de rust en tijd om met Coens woorden zijn hardloopreis van geluk mee te beleven.

In 2019 rende hij van Gennep naar Palermo. In 72 marathons binnen 112 dagen. Het boek is een soort dagboek waarin hij verhaalt over zijn avonturen tijdens deze reis. En ik leef en zwoeg met hem mee. Door de bergen en valleien. In de hitte en in de nacht. Ik slaap met hem op het strand, hinkel op een hinkelpad in Napels en luister naar live muziek in pittoreske Italiaanse stadjes. Ook eet ik veel ijsjes, pizza’s en chips en drink ik espresso. Ik bewonder, vloek en vecht met hem mee. Na afloop van het boek ben ik een beetje ontdaan. Wat heeft Coen een prestatie geleverd! En dat allemaal om aandacht voor het kleine geluk te vragen. Om het te laten bezinken ga ik even de was opvouwen met de radio keihard aan. Ik zing luidkeels mee met ‘Nur geträumt’ van Nena. Ik besef dat Coen een blog op mijn site waard is, kruip met een kopje verse appelsap achter mijn laptop en begin te typen.

Klein geluk

Ik denk na. Wat hebben zijn boeken mij geleerd? Nou: dat je je dromen moet najagen en nooit moet opgeven. Dat je jezelf kan trainen om doelen te bereiken, zelfs als ze onmogelijk lijken. Dat het leven een avontuur is en dat dat zich aan je zal ontvouwen als je op reis gaat. Ik voel mij door het boek ook gesteund in mijn eigen reis. Al ren ik niet van Lichtenvoorde naar Verweggistan. Al bedwing ik geen bergen en hijg ik al na vijf minuten hardlopen. Ik beleef grote en kleine avonturen in mijn fantasierijke verzinhoofd en met de mensen in mijn naaste omgeving en in de plaatsen waar ik heb gewoond. Het geluk zit voor mij in het kleine, het dagelijkse. In het genieten van het wakker worden met een liedje op de radio. Het enthousiast uit bed stappen, verlangend naar koffie verkeerd. Klaar zijn voor de dag na een meditatie en drie pagina’s schrijven in een dagboek.

Ik ga verder rennen. Rennen met mijn gedachtes en giet ze ondertussen in woorden. Wil jij ook geïnspireerd raken? Lees dan zeker de boeken van Coen of volg hem op zijn minst op Instagram. Hij is een inspirerende hardlopende zwerver zonder wekker. Misschien maakt hij jouw droom ook wakker of herinnert hij je eraan!

De twee boeken die Coen geschreven heeft. Foto: Rabarbara

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.