Het bos, vier vragen, het leven en ik

Het bos - vier vragen het leven en ik - Rabarbara
Boeken lezen. Ik doe het bij vlagen. Toen ik Nederlands studeerde las ik er minstens één per week. Ze gingen over allerlei onderwerpen en waren in zeer diverse stijlen geschreven. Van Middelnederlands rijm over jonkvrouwen en ridders tot het intellectualistische gewauwel van Mulisch over God en het vijfde element. Na mijn studie heb ik jaren geen boek meer aangeraakt. Ik kon ze niet meer lezen zonder na te denken over thema, motieven, vorm en structuur. Het lezen had zijn charme verloren. Ik wist genoeg.

Na een paar jaar deed iemand mij bet boek ‘Elf minuten’ van Paolo Coelho cadeau, want, vond de gever “dit is echt iets voor jou”. Met angst en beven begon ik na veel uitstellen erin. Mijn ogen vlogen over de regels en ik was om. Nadien las ik meer boeken van Coelho en ging ik op onderzoek uit naar andere boeken die ik in een adem uit zou lezen. Meestal waren dat boeken over spiritualiteit en zingeving. Of waar iets filosofisch instond. Ze moesten wel licht en met vaart geschreven zijn. Geen moeilijke zinnen met veel komma’s en onmogelijke gedachten. Maar verhalen die duidelijk en in eenvoudige helderheid ergens naartoe gingen en die hoop gaven. Hoop op een uitweg uit het donkerkamer peinzen waar ik mij af en toe schuldig aan maakte. 

Wat wil je echt?

Essentie

Zo las ik een paar dagen geleden ‘Het bos, vier vragen, het leven en ik’ van Tessa Randau. ‘Over een vriendschap die alles veranderde’. Een oud-studiegenoot had er een post op Facebook over gedeeld die mij nieuwsgierig maakte. Ik bestelde hem bij Meneer Kees, want hij was vers van de pers en ik wilde de plaatselijke boekhandel natuurlijk steunen in deze moeilijke tijden. Na het lezen was ik licht en tevreden. Er zit een duidelijke structuur in het boek met een opbouw die vriendelijk en zeker niet dwingend is. Op een tot de verbeelding sprekende manier wordt aan de hand van het leven van een jonge vrouw inzicht gegeven hoe aan de hand van vier vragen een mensenleven dat overhoop dreigt te raken door alles wat moet kan worden gered. Hoe je door goed bij jezelf na te gaan wat echt belangrijk is in het leven je tot de essentie komt, het leven kan leiden wat je zelf wilt en gelukkig wordt. 

Aanrader

De eerste vraag die aan de wanhopige hoofdpersoon door een wijze grijsharige vrouw in een bankje in het bos wordt gesteld is: wat wil je echt? Op een natuurlijke manier worden de andere drie vragen in dialoogvorm geïntroduceerd. Ze kunnen pas beantwoord worden als de eerdere door ervaringen in het dagelijkse leven van antwoord zijn voorzien. Ze zijn in een logische opvolging van elkaar en hebben tijd nodig om daadwerkelijk de visie van de vrouw die bijna een burn-out krijgt te veranderen. 

Dit boek is zeker een aanrader voor mensen die overspoeld dreigen te raken door het leven of voor coaches of andere therapeuten die hun cliënten een handvat willen bieden. Het leest vlot en is op een prettige manier vormgeven. 

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?
Verschijnt één keer per maand met weetjes, nieuws en achtergrondinformatie.

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 37,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.