‘Zee van ruimte’ laat een inspirerende manier van leven met autisme zien

Nieuwsgierig als ik ben, wil ik altijd graag weten hoe mensen die in hetzelfde veld opereren als ik te werk gaan. Om van te leren. Om gelijkgestemden te ontmoeten, al is dat maar op papier of het wereldwijde web. Toen ik in een post op Instagram zag dat Uitgeverij Hermans het boek ‘Zee van ruimte, leven met autisme’ van Merijntje Betzema had uitgeven, besloot ik meteen om het te kopen. Ook omdat de voorkant zo vol mooi roze en gele pastelkleuren is en het feit dat het een verhalenbundel is over haar persoonlijke leven. Ik ben dol op verhalen over persoonlijke levens. De zin die mij het meest triggerde bij de post van de uitgever was:”Merijntje laat zien dat je ongeacht een diagnose kunt zoeken naar een manier van leven die past bij wie jij bent en wilt zijn als mens.”

Merijntje is een schrijvende ontwerper en imago-adviseur. In de verhalen leer je haar bijzondere ontwikkeling en talentvolle werkwijze kennen die ze met vallen en opstaan bijschaaft en verfijnt. Ze is leergierig en heeft hart voor haar gezin en klanten. Ook is ze dol op shoppen. Tot haar verdriet loopt ze steeds tegen burn-outs en lichamelijke klachten aan. Als een vakantiedag in een drama eindigt, besluit ze om te gaan onderzoeken wat er nu echt aan de hand is. Na een zorgvuldig onderzoek met verschillende gesprekken en tests bij een psycholoog komt naar voren dat ze autisme heeft. Merijntje omarmt deze diagnose. Hij zorgt voor opluchting en de tranen rollen over haar wangen. Eindelijk begrijpt ze zichzelf. “Je hebt geen idee hoe blij ik hier mee ben”, zegt ze na afloop tegen haar psycholoog.

Eindelijk begrijpt ze zichzelf

Gevangenis

Ik ben verbaasd dit laatste te lezen. Blijkbaar kan een diagnose ook een positief effect op mensen hebben. Toen ik zelf een diagnose kreeg, was ik daar helemaal niet blij mee. Ik voelde mij er juist gevangen door en weggezet als ‘gek’. Mijn diagnose werkte verlammend en ik werd er juist zieker en banger door. Jarenlang ben ik op zoek geweest naar een woord dat veel beter beschreef wat ik was/had. En daar rolden mijn boeken ‘Verzinhoofd’ en ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven; een pleidooi voor schrijftherapie’ uit. Dat laatste boek verschijnt binnenkort.

Dit neemt niet weg dat het boek van Merijntje applaus verdient, omdat het een duidelijk beeld schets van hoe het er in een hoofd met autisme aan toe kan gaan. Ze is heel open en eerlijk over haar gedachten en door de vele dialogen met vrienden, collega’s en hulpverleners krijg je ook echt inzicht in hoe haar proces in zijn werk is gegaan. De verhalen, die soms ook naar een verder verleden teruggrijpen, zijn vanuit verschillende tijden knap door elkaar geweven en werken naar de diagnose toe. In het boek staat ook een gedicht dat beschrijft hoe ze zich voelt met de ‘satellietjes’ bij haar hoofd die steeds met haar praten en overal commentaar op geven. En door dat gedicht snap ik ook beter waarom ze blij is om te begrijpen waardoor die gedachtes ontstaan, dat deze bij haar diagnose horen en er nu dus handvatten gegeven kunnen worden om er mee om te gaan. Na haar diagnose en verschillende lichamelijke behandelingen ervaart ze een ‘zee van ruimte’.

Gevangen

in ’n klein,

donker hol.

Alleen met

m’n gedachten

is ’t overvol.

In gedachten

gevangen

net zo lang

tot ik stik.

Mijn ogen

zien tralies,

de gevangenis

ben ik.

Inspirerend

Van ‘Zee van ruimte’ heb ik geleerd dat mijn verhaal er ook maar een van de vele is. Ieder mens is uniek en ervaart zijn kwetsbaarheid en weg naar heling anders. Ik bewonder Merijntje om haar doorzettingsvermogen en openheid. In haar leven zitten ook raakvlakken met het mijne. Die herkenning troostte mij. Met elkaar kunnen we meer openheid creëren over psychische kwetsbaarheid en laten zien dat je er ook op een vriendelijke, succesvolle en liefdevolle manier mee kan leven. De boek heeft zijn verwachting waargemaakt. En nog meer. Ik weet nu dat een weg naar acceptatie ook anders kan gaan. Mijn horizon is verbreed.

Als je geïnspireerd wil raken en een verhaal wilt lezen over iemand die haar kwetsbaarheid omarmt, dan is ‘Zee van ruimte’ echt een aanrader. Je kan het hier bestellen.

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?
Verschijnt één keer per maand met weetjes, nieuws en achtergrondinformatie.

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 37,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.