Brief aan de Elna

Elna
Ik weet nog goed hoe onze liefde begon. Ongeveer tien jaar geleden stond er een vacature in jou dat je een correspondent zocht. Verschillende mensen attendeerden mij erop “Dat is echt iets voor jou, Barbara!” zeiden ze. Dit omdat ze mijn boek ‘Grillig pad der Liefde’ hadden gelezen waarin ik onder andere ook vertelde over mijn schrijfdroom.

Solliciteren vond ik spannend. De papieren had ik wel, maar kon mijn verzinhoofd het wel aan? Ik waagde de sprong, belde naar de redactie voor informatie en schreef een brief. Tot mijn grote geluk mocht ik op gesprek komen bij jouw coördinator Gerwin en hij zei na een goede conversatie dat hij mij een kans wilde geven met drie proefartikelen. En zo begon ik te dansen in Lichtenvoorde (luister maar naar Donker hart van Bløf om te begrijpen wat ik bedoel). Ik was de koningin te rijk en deed uiteraard mijn uiterste best. Ik wilde mij echt bewijzen. Het eerste jaar was heel spannend, omdat ik onzeker was en bleef over mijn schrijftalent. Boef en heel veel vrienden stimuleerden mij om door te zetten en hielpen mij over mijn faalangst heen. Bijna niemand wist toen nog dat ik een verzinhoofd had.

Doordat jij mij een stem geeft, vecht ik niet als een Don Quichotte tegen windmolens, maar kan ik echt een steen in de rivier leggen.

Passende opdrachten

Toen Mark later jouw coördinator werd, kwam alles in een stroomversnelling. Met hem kon ik heel fijn samenwerken en hij had duidelijk respect voor de werkgrenzen die ik aangaf. Toen ik een keer met Annekée (toen nog correspondent) en hem bij een voorstelling van een Openluchtspel in Lochem was, door een opmerking ontplofte en noodgedwongen een tipje van de sluier over mijn verzinhoofd oplichtte, veranderde dat niks aan onze werkrelatie. Ik kreeg juist meer passende opdrachten. Later heb ik een tijdje met Lydia gewerkt en nu alweer zeven jaar met Annekée. Ook zij geeft mij steeds klussen die bij mij passen en laat mij schrijven over de onderwerpen waar ik aandacht voor wil. Soms stuurt ze mij een beetje bij of helpt ze mij mijn grenzen te verleggen. Iets wat heel bijzonder is, vind ik. En wat ook mooiere verhalen voor jou oplevert lieve Elna.

Een regel uit dit liedje Donker hart van Bløf is het motto van ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven: een pleidooi voor schrijftherapie’

Ondernemerschap

Door het werk voor jou kom ik met allerlei interessante mensen in contact. Ook zzp’ers. En ik begin na een jaar werken voor jou te dromen van het ondernemerschap. Linda, Joske en Anke trekken mij in hun netwerk en vooral Anke investeert veel tijd in mij, zodat ik op mijn eigen manier goed leer ondernemen. Langzaamaan groeit Rabarbara uit tot een serieuze onderneming waar de mensen niet meer omheen kunnen. Ik ga onder andere samenwerken met Bibliotheek Oost-Achterhoek die persberichten schrijft over mijn schrijfactiviteiten. Deze berichten krijgen altijd een mooi plekje in jou. Voor ik het weet, groei ik uit tot een BL’er. (Bekende Lichtenvoordse). Gelukkig kan ik nog wel zonder zonnebril over straat.

Kwetsbaarheid als kracht

Helemaal blij en dankbaar ben ik voor het feit dat de organisatie waar jij onder valt, Achterhoek Nieuws, een van de hoofdsponsors wordt van mijn boek ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven: een pleidooi voor schrijftherapie’ waar ik mijn persoonlijke verhaal uit de doeken doe en laat zien dat taal en beeld van psychische kwetsbaarheid een kracht kunnen maken. In dat boek is te lezen wat een verzinhoofd inhoudt en dat dat helemaal niet altijd leuk en makkelijk is.

Het staat op mijn voorhoofd geschreven
Boek ‘Het staat op mijn voorhoofd geschreven: een pleidooi voor schrijftherapie.’ Foto: Anja Onstenk

Strijder van het Licht

Elna, ik ben blij en dankbaar dat ik al bijna tien jaar voor jou op pad mag om mooie verhalen op te tekenen van en voor de mensen in Oost Gelre. Omdat jij (en een heleboel andere mensen in Oost Gelre en de Achterhoek) achter mij staat terwijl ik mijn strijd (in woorden) strijd voor de noodzaak voor meer openheid over mentale gezondheid en de veranderingen die daarvoor nodig zijn in het sociaal domein krijg ik steeds meer zelfvertrouwen. Zoveel dat ik per 1 september na dertien jaar mijn baan bij de post heb opgezegd en volledig voor Rabarbara ga.

Doordat jij mij een stem geeft, vecht ik niet als een Don Quichotte tegen windmolens, maar kan ik echt een steen in de rivier leggen. Dat dat nodig is moge duidelijk zijn. Ik kan de wereld niet veranderen, maar wel hier in Oost Gelre aandacht geven aan die onderwerpen die anders onderbelicht in de wereld blijven liggen. En zo voel ik mij net als Paolo Coelho een Strijder van het Licht. En dat is een goed gevoel. Dankjewel daarvoor.

Mooi Oost Gelre

Ik hoop dat ik nog lang voor jou kan schrijven en dat ik nu ik meer tijd heb nog meer zaken kan belichten die anders in de vergetelheid raken. En ik hoop dat ik mensen mag blijven bevragen die met mij Oost Gelre en daarmee een stukje van de wereld mooier willen maken.

Lichtenvoorde, 1 september 2024

Lees ook: Brief aan Hendrik-Jan

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?
Verschijnt één keer per maand met weetjes, nieuws en achtergrondinformatie.

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 37,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.