Elna 26-02-2025| Door Barbara Pavinati
Niet zielig
“Ik kom uit een groot gezin met vier broers en drie zussen. Omdat ik als kind door mijn polio veel aandacht vroeg, zijn zij iets tekort gekomen,” legt Ineke uit, “Met Hinkelientje vertel ik mijn verhaal iets geromantiseerd. Ook om mijn broers en zussen uit te leggen hoe ik die tijd beleefd heb. Het boek heb ik ook voor mezelf geschreven, zodat ik vanaf het begin de dingen kon herbeleven. Mijn moeder kwam uit Utrecht en mijn vader kwam uit Harreveld en was de kolenboer die iedereen uit die tijd in Lichtenvoorde wel kende. Mijn ouders lieten mij alles doen wat ik wilde. Ik ben altijd normaal behandeld en nooit gepest. Ik paste mij aan en doe dat nog steeds. Verder heb ik ook geboft, want een ziek kind wordt vertroeteld, krijgt veel aandacht en cadeautjes.”
Voyeur
“In 2021 ben ik begonnen met het schrijven van de verhalen van dit boek. Door persoonlijke omstandigheden is het werk een tijdje stil gevallen. Eerst wilde ik een boek schrijven, later besloot ik er een prentenboek van te maken. Het is ook bedoeld voor volwassenen. De verhalen zijn allemaal situaties die een kind beleeft in de leeftijd van drie tot twaalf jaar. Het zijn sleutelmomenten die ik mij herinner,” vertelt Ineke, “De collages heb ik gemaakt op vellen papier die lijken op dik krantenpapier. Die heb ik met acrylverf beschilderd. Dat deed ik met rollers, sponsen en krassen zodat er reliëf ontstaat. Dit gekleurde papier heb ik gescheurd om de beelden te vormen die ik in mijn hoofd had.
Neem een mens nooit zijn dromen en verlangens af
Het belangrijkste bij het maken van een collage is om een goede achtergrond te kiezen. Als je die hebt, gaat de rest vanzelf. De collages worden soms bedekt door knip/snijwerk van zwart papier, ook wel silhouetten genoemd. Hierdoor krijg je het gevoel dat je ergens inkijkt. Elk verhaal heeft drie pagina’s. Een waarin ik inzoom, een waarin ik uitzoom en een is de hele illustratie. Met deze beelden vertel ik ook een verhaal. De lezer mag meekijken en is hierdoor een voyeur. Van de collages zijn foto’s gemaakt en omdat de silhouetten niet uitgesneden zijn, krijg je een bijzonder effect.”
Wonder
Het wonder dat in de titel van dit boek genoemd wordt, is dat geloof in wat dan ook je houvast kan geven. Zo wil Hinkelientje uitvinder worden, maar ook zeemeermin en kunstenaar. Als ze deze verlangens gaat onderzoeken, zet ze een stip op de horizon om naartoe te leven. Dat houdt haar letterlijk en figuurlijk op de been. “Neem een mens nooit zijn dromen en verlangens af,” lacht Ineke belerend.
Beperkte oplage
Hinkelientje is een feest voor mensen die de jaren vijftig in Lichtenvoorde beleefd hebben. De carrière van Ineke als prentenboekenmaker is begonnen met een niet uitgegeven boek over een kuiken en drie niet uitgegeven boeken over een kat. Toen volgende Duimelijntje. Daarna de zelfverzonnen sprookjes Floriaan de tuinkabouter en Ganzefien de ganzenhoedster. Deze boeken zijn in beperkte oplage in eigen beheer uitgegeven. De boeken zijn op www.inekecp.nl en bij het Stenen Museum Winkeltje in Lichtenvoorde en Koppelkerk in Bredevoort te verkrijgen.
Lees ook: Schrijven en leven horen voor Barbara Pavinati bij elkaar
Lees ook: Carolien Van den Bergh presenteert ‘De Schapenkampioen’
2 reacties