Een goede planning is het halve werk

Plannen. Ik ben er dol op. Ik kan uren in mijn agenda staren en nadenken over wanneer ik wat ga doen. De activiteit, gebeurtenis of afspraak op een logische plek in mijn agenda zetten en er dan met gekleurde stift een wolkje of vierkantje omheen zetten, vind ik een feestje. Het is echt niet zo dat alles wat ik doe in beton gegoten is, maar omdat ik veel vrije tijd nodig heb en wil is het nodig om alles goed en overzichtelijk te plannen. Het klinkt tegenstrijdig, ik weet het. Alleen als ik een goed en duidelijk overzicht heb van alles wat ik doe, kan ik zorgen voor rust en ruimte in mijn hoofd. Dan ervaar ik de vrijheid die ik nodig heb voor mijn creativiteit.

Het is echt niet zo dat ik alles tot in de puntjes wil controleren, maar ik heb kaders in de tijd nodig. Met mijn prikkelgevoeligheid kan ik niet teveel afspraken op een dag hebben of vlak achter elkaar. Het is zaak dat ik voldoende tijd tussen de afspraken inplan en door heel de week genomen ook voldoende rustmomenten inlas. Als ik niets doe, doe ik eigenlijk het meest. Dan verwerk ik dat wat ik heb gedaan en meegemaakt en kan ik er iets leuks en creatiefs mee doen. Er een blog over schrijven of schilderij van maken bijvoorbeeld.

Als ik niets doe, doe ik eigenlijk het meest

Een goede planning is het halve werk

Ook om tot resultaten met Rabarbara te komen is het zaak te plannen. Welke doelen wil ik behalen en welke stappen zijn daarvoor nodig? Wanneer ga ik wat doen om te bereiken wat ik wil? Hoe behoud ik toch voldoende tijd om op onverwachte dingen in te springen? Vorig jaar ben ik gestart met een vijfjarenplan voor Rabarbara. Ter ondersteuning ging ik op zoek naar een goede jaarplanner. Ik kwam uit op die van Brigitta van Get Your Flow. Er zitten pagina’s in waarin je je droom kan opschrijven. Deze droom kan je weer onderverdelen in projecten. Verder zit er een jaaroverzicht in dat opgesplitst is in kwartalen, een maandoverzicht met doelen en actiepunten en een weekoverzicht verspreid over twee pagina’s ook met doelen en actiepunten en ruimte voor notities. Aan het eind van elke maand is er een pagina om alles te evalueren. Zo leer je wat je vooral wel moet doen, maar ook wat je moet laten. Afgelopen jaar heb ik er met veel plezier in gewerkt. Daarom heb ik voor komend jaar ook weer een datumloos exemplaar gekocht. Dan kan ik hem helemaal naar eigen inzicht invullen, want ik werk van oktober tot oktober. Zo kan ik toch een hele agenda benutten en zit ik niet met een gedeelte dat ik niet gebruik. Dit jaar heb ik er ook stickers bij besteld met tabbladen voor de maanden. Ik kan niet wachten om de agenda in te richten voor komend jaar!

Tijd voor het onverwachte

Het klinkt misschien gek, maar omdat ik mijn bezigheden met leuke kleurtjes in mijn agenda zet, heb ik voldoende tijd om op onverwachte dingen te reageren en in te gaan. Niet alles is namelijk te plannen. Ik zie het nu ook op tijd wanneer een week te druk dreigt te worden en kan zo afspraken verzetten. Al ben ik niet zo voor het verplaatsen van afspraken hoor. Afspraak is afspraak. Maar soms is het niet anders. Ik kan het iedereen aanraden om zijn bezigheden op een vrolijke en creatieve manier te noteren. Het zorgt voor rust in je hoofd en maakt dat je voldoende tijd hebt om van de leuke dingen te genieten!

Lees ook: Ben je nu een heks of een engel?

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

5 reacties

 1. Dag Rabarbera,

  Wat heerlijk om te plannen!
  Ik heb nu rust wat betreft het verhuizen.
  Wel moe in het hoofd maar ik geef het tijd.

  Nu af en toe met gekleurde tabs in mijn agenda plannen.

  Het leven is goed

  Groet Klaasje

 2. Altijd gedacht dat plannen lastig is Barbara. Bij jou klinkt het zo supersimpel, misschien wel omdat je geleerd hebt hoe je de ruimte (leegte?) mee inplant.

  Net als jij heb ik ook ruimte nodig, ik zie nu pas door jouw woorden hoe ik dat kan toepassen. Ik gaf eerder ook niet toe aan mezelf dat dat nodig mag zijn.

  Nooit te oud om te leren heet dat! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.