Waarom hebben mijn gedachten een podium nodig?

Barbara Pavinati - Rabarbara
Rouwen gaat in fases. Soms komt het moment mij voor de geest dat mijn vader in slaap wordt gebracht. Daar staan we dan: Jolanda, Martijn, Nina, Boef en ik. We zwaaien hem met tranen in onze ogen uit. Het doet mij beseffen dat je eigenlijk niet zoveel mensen nodig hebt om in je hart te dragen. Als je voor een paar mensen leeft, is dat voldoende. Voor mijn vader was dat voldoende. Waar komt bij mij dan die behoefte vandaan om mijn ziel en zaligheid op het net te gooien? Waarom hebben mijn gedachten een podium nodig?

Ja. Waarom hebben mijn gedachten een podium nodig? Van kleins af aan uit ik de zinnen en beelden die in mijn hoofd spoken met mijn directe omgeving. Ik kan ze niet in mij houden, want dan knap ik uit elkaar. Wat erin zit moet eruit. “’You rock the world’ wil ik tegen mijzelf zeggen”, biecht ik Sarah op in een coachgesprek die verbonden is aan de opleiding ‘De kracht van schrijven in coaching’. En daarbij zie ik mijzelf als een rockster achter een microfoon op een podium staan met een juichende menigte. Met een gitaar zing ik mijn woorden de wereld in.

Podium nodig

Ik heb een podium, een publiek nodig. Als ik mij mijn lezers voorstel, trechter ik de woorden in mijn hoofd. Dan vindt er een vertaalslag plaats waardoor de complexe kluwe plotseling helder wordt. Als vanzelf ontwar ik de in elkaar klittende gedachten. Ik rafel ze uiteen tot een eenvoudig en behapbaar stuk tekst. Mijn blogs zijn mijn gitaar waarmee ik mijn podium muzikaal omlijst. Zij spreken een universele taal die voor iedereen goed te volgen is. Dat merk ik pas als ik mijn teksten weken of maanden later teruglees. Al schrijvend denk ik altijd veel tegelijk en kies ik die woorden die de essentie vangen van de boodschap die ik wil overbrengen. Daarmee vat ik mezelf samen en word ik gestroomlijnd. Daardoor groeit er in mij een stevige basis. Die kan ik mezelf bieden, maar ook jou, mijn lezer.

Ik ben meer een schrijver dan een lezer, meer een verteller dan een luisteraar. Ik heb jou nodig.

Samenvallen

Van bodemloze putten word ik gek. Ik wil een basis hebben en een basis zijn. Mijn woorden zijn een thuis voor mij en hopelijk ook voor jou. Al weet ik dat niet alles in taal te vangen is. In de ruimte tussen de woorden kan ik, net als Lucebert, wonen. Ik voel mij gezegend dat ik in ieder geval ergens op deze wereld een veilige plek heb gevonden om te rusten. Al schrijvend val ik samen met wie ik in de kern ben en verdwijnt alle ruis die mijn innerlijke rust verstoort.

Ruimte

De komende weken en maanden heb ik bewust veel vrije tijd ingepland. Ik wil het verlies van mijn vader in mijn hoofd en hart laten landen. Daar heb ik woorden, maar ook beelden voor nodig. En om die de ruimte te geven zich aan mij te tonen, moet mijn agenda niet te vol zijn. Er zijn wel wat bezigheden nodig om de gedachtenmotor op gang te houden, maar in een slakkentempo werken is voor nu voldoende.

Meer een verteller dan een luisteraar

Ik leef mijn leven verder en blijf plannen maken voor de toekomst. Maar alles is anders nu ik geen ouders meer heb. Mijn positie in het leven is veranderd. Ik moet mijzelf gaan troosten.

Dus wie weet worden mijn zingende zingen soms wat triester, dieper of gelaagder omdat ze de aaiende handen van mijn vader over mijn hoofd moeten vervangen. De taal zal mij troosten. Mijn eigen gedachten zullen mij troosten als ik ze later teruglees en echt zie en voel wat ik wil zeggen.

Ook ik weet niet altijd de verstrekkende gevolgen van dat wat ik op papier of in een blog zet. Ik weet niet wat er in jouw hoofd gebeurd als je leest wat ik uit mijn hoofd heb geperst. En misschien is dat maar goed ook. Het hebben van mijn eigen gedachten is eigenlijk genoeg voor mij.

Ik ben meer een schrijver dan een lezer, meer een verteller dan een luisteraar. Ik heb jou nodig.

Lees ook: Met Moleskine in de voetsporen van grote geesten

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

4 reacties

  1. Wat een intrigerende vraag. Deze vraag speelt ook een centrale rol in andere kunsten, zoals bijvoorbeeld beeldende kunst, en zoals je zelf ook illustreert aan de hand van de rockster met de microfoon. Ik vind zelf de gedachte dat er pas sprake is van kunst op het moment dat de kunstenaar via het kunstwerk kan communiceren met de ontvanger/meemaker (als in degene die het kunstwerk ontvangt/beleeft). Je kunt nog zo’n interessant, prachtig, prikkelend, knap standbeeld of schilderij maken, zonder publiek blijft het een levenloos object. Pas in contact met het publiek, komt het tot leven. Interessant hierin is ook te kijken naar het epische theater van Bertolt Brecht. Het gaat een beetje te ver om daar in deze reactie verder op in te gaan (maar ik zou het zeker bestuderen!).

    Toen ik je prachtige boek, van je overhandigd kreeg, ben ik er diezelfde dag nog in gaan lezen. En het boek raakte me, juist omdat het boek me aan het denken zette. Natuurlijk kon ik het boek lezen om meer over jou te weten te komen en met jouw leven méé te leven. Maar het leek net alsof jouw woorden, zich rechtstreeks richtten tot een bepaald gedeelte van mijn zijn, dat ook bijzonder geïnteresseerd was, wat jouw woorden te vertellen hadden.

    Dit is wat mij altijd zo intrigeert aan kunsteducatie, en muziek in het bijzonder. De interactie tussen muzikant en publiek, maar ook de wetenschap dat het componeren en uitvoeren van een muziekstuk voor publiek meestal niet op hetzelfde moment plaatsvinden en daarmee dus de uitwerking van hetgeen de componist verzint, voor de componist op het moment van schrijven dus onbekend is. Maar als niemand naar de muziek van de componist luistert, heeft het creëren van dat kunstwerk dan wel zin gehad?

    Ik vind het een mooi idee: ik heb, als schrijver, jou als lezer nodig. En de lezer heeft jou als schrijver nodig, want zonder woorden geen mentale voeding.

    1. Wat een mooie, uitgebreide en goed onderbouwde reactie Marius. Ben ervan onder de indruk.
      Iets wat ik nog wel wil aanstippen is dat voor mij kunst expressie van je diepste emoties
      en gedachtes is en dat je niet moet maken wat je publiek wil horen. Ik denk dat als je echt
      ten diepste jezelf bent, je je publiek pas echt goed kan raken.

      Muziek is ook een hele mooi kunstvorm. Ik weet niet waar ik zou zijn zonder muziek!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief ontvangen?
Verschijnt één keer per maand met weetjes, nieuws en achtergrondinformatie.

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 37,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.