Annette Bronsvoort: “Ik merk in onze gemeenschap een barst in de verdraagzaamheid die geheeld zou kunnen worden door weer dingen samen te doen”

Annette Bronsvoort
Ze is al bijna acht jaar burgemeester van Oost Gelre. Annette Bronsvoort kiest voor dit vak nadat ze na een studie rechten in Groningen eerst zes jaar als advocaat bij een advocatenkantoor in Assen gewerkt heeft en vervolgens vierentwintig jaar bij het Openbaar Ministerie als Officier van Justitie in Groningen, Leeuwarden en Utrecht. In deze laatste functie kon ze iets voor de samenleving betekenen, hij sloot aan bij haar studie, er zat actie in en had te maken met de actualiteit. Allemaal punten die erg belangrijk voor haar waren en zijn. Met dit werk krijgt ze echt een inkijk in hoe de samenleving in elkaar steekt. Er komt een punt dat ze toe is aan verandering en haar man Albert Jan, die ze in haar studententijd ontmoet heeft, vindt het ook een mooi moment om van koers te wijzigen.

Wat nu? Ze raakt in gesprek met diverse burgemeesters die haar heel enthousiast voor het vak maken. De werkzaamheden van een burgemeester hebben te maken met openbare orde en veiligheid, een wereld die ze maar al te goed kent, en het is een maatschappelijk betrokken en actieve functie waar ze, in tegenstelling tot haar werk bij het Openbaar Ministerie, meer haar persoonlijke kwaliteiten in kan zetten. Het is een ongewisse stap, omdat ze niet uit de politiek komt. Ze wordt geschikt bevonden en er komt een functie in Oost Gelre vrij. Nadat ze zich verdiept heeft in de gemeente solliciteert ze er, omdat de visie haar enorm aanspreekt. Bekend met de oostelijke mentaliteit is ze al, want haar wieg stond in Hengelo (OV). Er is een klik met de gemeenteraad en zo wordt Annette Bronsvoort in 2014 de eerste burger van Oost Gelre.

Minder geïnformeerd

“Op het moment is er een barst in de verdraagzaamheid. Er worden eerder standpunten ingenomen, kwesties worden zwart-wit benaderd, we zijn minder nieuwsgierig naar elkaar en elkaars beweegredenen en zien ook vaak de barst in de opvatting van de ander. We zijn minder geïnformeerd over elkaar en kijken naar de persoon en diens standpunten en veel minder naar wat ons bindt. Het kan uiteraard erger, dat er scherven zijn. Gelukkig is het zover nog niet. Dit alles komt gedeeltelijk door corona. De verschillen in de samenleving zijn op het moment uitvergroot. De kwetsbaren zijn nog kwetsbaarder geworden bijvoorbeeld. Het is nu ook een onzekere periode en we vinden het moeilijk om daar mee om te gaan. Soms zijn we bang voor een slechte afloop en zijn we teleurgesteld als het goede waar we op hopen niet door kan gaan. Heel logisch allemaal. Het is een moeilijke situatie die niet eerder voor handen is geweest. Daarom houden we ons vast aan dingen die duidelijk voor ons zijn. Om te overleven.”

Als we elkaar weer ontmoeten, kunnen we ook weer ons hart luchten en nader tot elkaar komen

Ontmoetingen mogelijk maken

“De politiek in Oost Gelre heeft nog goed gefunctioneerd, omdat we online konden vergaderen. Toch mis je achter het beeldscherm veel doordat je non-verbale communicatie niet goed kan oppikken. Ik merk in onze gemeenschap een barst in de verdraagzaamheid die geheeld zou kunnen worden door weer dingen samen te doen. Ook door weer meer oog te hebben voor elkaar en ontmoetingen mogelijk te maken. We dienen de zaken samen op te pakken. Denk daarbij aan het diner dat vroeger altijd bij De Mattelier was om nieuwkomers welkom te heten. Iedereen bracht zijn eigen eten mee en raakte op een ongedwongen manier met elkaar in gesprek. Zo ga je de mens achter het standpunt zien, krijg je begrip en word je milder. We moeten nieuwsgierig zijn en de wereld blijven ontdekken. Als straks de zorg van ‘hoe houd ik mijn hoofd boven water’ verdwenen is, komt dat avontuurlijke vanzelf weer boven tafel. Als we elkaar weer ontmoeten, kunnen we ook weer ons hart luchten en nader tot elkaar komen.”

Veerkracht

“Oost Gelre helpt verenigingen en ondernemers om weer op gang te komen met financiële middelen, beloont vrijwilligers en stimuleert evenementen en culturele voorstellingen. Veel initiatieven ontstaan vanzelf weer in de samenleving. Kijk maar naar het carnaval dat al staat te popelen om gevierd te worden. Ik heb er vertrouwen in dat als we elkaar weer ontmoeten de verdraagzaamheid weer gaat toenemen. In Oost Gelre was er altijd al de mentaliteit van schouders eronder, problemen oplossen en een halfvol glas zien. We kennen door het noaberschap een traditie van elkaar nodig hebben en ik ben enorm trots op de veerkracht die ik bij alle mensen gezien heb. Die was soms onvoorstelbaar. Ik besef heel goed dat er niet voor iedereen steun mogelijk was, maar ook dat sommigen eigenlijk helemaal geen last hebben ondervonden. Niemand heeft het bijltje erbij neergegooid, maar we zijn blij dat er nu verandering komt. We hebben de grens bereikt.”

Gemeentehuis Oost Gelre
Het debat in Oost Gelre was soms hard, maar er was wel verdraagzaamheid. Foto: Martijn Koolmees.

Debat

“In de politiek in Oost Gelre was er geen barst in de verdraagzaamheid. Je hoort verschillende standpunten te hebben. Dat is goed voor het debat. Er was veel verdraagzaamheid voor de standpunten van de ander al ging het er soms wel hard tegen hard. Ik ben de laatste twee jaar wel meer aangesproken op mijn handhaversrol en diende het beleid van Den Haag uit te voeren. Dat is wat anders dan een gemeenteraad voorzitten. Als ik bijvoorbeeld bij de horeca-ondernemers moest handhaven besefte ik heel goed dat ook zij in een lastig parket zaten, omdat ook hun rol veranderd was. Zij willen vanuit hun roeping graag gastheer of -vrouw zijn en geen QR-codes controleren aan de deur. Toch heb ik gehandhaafd. Deze rol heeft mij niet populairder gemaakt, maar dat is niet zo belangrijk. Daar maken we het beleid niet voor. Handhaven van het beleid is een functie die bij een burgemeester hoort. Zeker in crisistijd is dat moeilijk. Je maakt altijd je afwegingen van situaties en nu des te meer. Het was nu wel iets anders dan foutparkeren of hondenpoep. Uiteindelijk willen we allemaal terug naar normaal, ik ook.”

Foto Annette Bronsvoort: Jurgen Pillen

Lees ook: Annette Bronsvoort ontvangt Verzinhoofd

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.