Johannes Zandbergen: “Wij proberen de mensen een gevoel van eigenwaarde te geven door samen naar talenten te kijken”

Johannes Zandbergen
Hij is locatieverantwoordelijke, trajectbegeleider en vakkracht bij NR. 30 in Harreveld. Johannes Zandbergen is vanaf 2018, het allereerste begin, bij NR. 30 betrokken. Het is een werklocatie in het groen en onderdeel van WorkMate Company. Er is daar een moestuin, wordt hout gekloofd, voor dieren gezorgd, onderhoudsklussen voor het Waterschap gedaan en nog veel meer. NR. 30 bestaat bij de gratie van diversiteit. Johannes belandde er na een opleiding Sociaal Pedagogisch Werk en een jarenlange loopbaan in de gehandicaptenzorg waar hij op het eind coördinerend begeleider was. Johannes: ”Mijn missie is om bewustwording te creëren in de kloof tussen voedsel en de mens en in de kloof tussen de mens en zijn leefomgeving.”

“We waren al zo’n half jaar aan het werk aan de Lindeboomweg 30 in Harreveld en we hadden nog geen naam. We zeiden weleens tegen elkaar “Breng jij dat even naar nummer 30? En zo is eigenlijk de naam heel natuurlijk geboren. Er is een brede doelgroep bij ons werkzaam. Jongeren van 16 die uitgevallen zijn op school, maar ook volwassenen van eind 50 met een hele rugzak. Er is steeds meer een behoefte aan een plek waar je ertoe doet en waar je jezelf mag zijn. De mensen die hier komen kunnen niet meekomen in het reguliere werkleven, omdat de randvoorwaarden voor de vaardigheden die zij hebben lang niet op elke werkplek goed zijn. Aan de mensen die hier komen vragen we: ‘Wat heb jij nodig om je werk goed te doen?’, ‘Wat doe je graag?’, ‘Waar liggen je kwaliteiten?’, ‘Waar haal je je voldoening uit?’. Voor sommige van de deelnemers is NR.30 hun dagbesteding, andere leren hier vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en het kweken van doorzettingsvermogen om door te groeien naar een reguliere baan. We begeleiden ze dan ook nog als ze die andere baan hebben. We kijken altijd naar wat het beste bij de persoon past en hoe hij het beste tot zijn recht komt. Naast dat NR. 30 dagbesteding is, is het ook een goedlopend bedrijf. Het heeft ook bestaansrecht los van de dagbesteding. Alleen zo neem je de medewerkers serieus.”

Moestuin Nr. 30
De moestuin bij NR. 30. Foto: Rabarbara

‘Ik mag er zijn’

“De maatschappij is er steeds meer op gericht dat je alles alleen moet doen. Maar ook op snelheid en efficiëntie op de korte termijn. Niet iedereen kan of wil daaraan meedoen. Waarde wordt heel snel uitgedrukt in geld. Dingen moeten geld opleveren. De deelnemers komen daarin niet altijd mee. Wij vinden dat er ook waarde zit in dat wat je voor de maatschappij kan betekenen. Mensen hebben veel mogelijkheden wanneer de randvoorwaarden goed zijn. Als er gekeken wordt naar de talenten kan er een heleboel. Wij proberen de mensen een gevoel van eigenwaarde te geven door samen naar talenten te kijken. Bij NR. 30 is er een basis waarbij iedereen ervaart ‘Ik mag er zijn’. De deelnemers hebben allemaal ons ook wat te brengen. Zo laten we bijvoorbeeld iemand met creatief talent nu eigen bedachte en gemaakte insectenhotels fabriceren. Hij kan hierin zijn talent kwijt en leert zo op een natuurlijke manier zijn vaardigheden uit te breiden.”

Naast dat NR. 30 dagbesteding is, is het ook een goedlopend bedrijf.

Van betekenis zijn en gezien worden

“Eigenlijk is het gek dat we met z’n allen zijn gaan vinden of zijn gaan denken dat sommige mensen er niet toe doen. We willen alles maar inkaderen en in hokjes plaatsen. Ik denk dat dat is om grip op zaken te krijgen. Het lijkt wel of vandaag de dag niet iedereen erbij mag horen, terwijl iedereen ten diepste wel de wens heeft om van betekenis te zijn en om gezien te worden. Al geeft niet iedereen dat toe. In maatschappij zijn veel mensen op zichzelf gericht en wat minder op de ander of op de omgeving. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Dat vertaalt zich in hoe ik menselijk de dingen aanvlieg, maar ook dat ik met mijn werkzaamheden bij NR. 30 meehelp aan een kortere en meer logische voedselketen.”

Zwijntjes bij Nr. 30
De Zwijntjes bij NR. 30. Foto: Rabarbara

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.