Marloes de Vries: “Niet elke vrouw heeft een kinderwens”

Marloes de Vries
“Waarom is dat zo?”, “Waarom doe ik dat?” Illustrator, schrijver en beeldmaker Marloes de Vries is geen kuddedier en zet altijd haar vraagtekens bij de dingen. Jezelf zijn in een wereld die je constant probeert te veranderen is een belangrijk thema in haar werk. Marloes ziet het als haar taak om het taboe op kindvrij zijn bespreekbaar te maken. “Er is een barst in de maatschappij aangaande het krijgen van kinderen. Als je geen kinderen wilt, word je soms op een eiland gezet, onder het tapijt geveegd. Niet elke vrouw heeft een kinderwens. Met mijn boek ‘Kinderen krijgen is optioneel’ wil ik een brug slaan. Ik wil dat vrouwen zonder kinderwens er ook bij horen. Er zijn veel tijdschriften voor moeders, maar er is weinig aandacht voor vrouwen die er niet voor kiezen moeder te worden, of die geen kinderen kunnen krijgen. 20% van de vrouwen heeft geen kind. Dat is een groter aantal dan de vegetariërs in ons land. We moeten het er echt over hebben. Geen kinderen hebben of willen mag heel normaal worden.”

“Ik ben nu 39 jaar. Toen ik 31 was kregen heel veel mensen om mij heen kinderen. Ik had het gevoel en de drang niet om kinderen te krijgen en vroeg mij af ‘Wil ik kinderen?’. Ik kreeg te horen ‘Dat gevoel komt wel’. Maar wanneer komt dat gevoel dan? Ik vroeg mij af of er iets mis was met mij, omdat ik dat gevoel niet kreeg en schreef er een artikel in een Vlaams tijdschrift over. Mijn uitgever vroeg mij daarna of ik er een boek over wilde schrijven. Op dat moment was ik daar nog niet aan toe, want ik wist zelf niet hoe alles in elkaar stak. Ik ging research doen. Toen kreeg ik een burn-out en zette ik het boek op pauze.”

Leesbaar met een vleugje humor

“Dit boek miste nog in wereld. Er bestaat nog geen boek over kindvrij zijn dat ik zelf leuk vind om te lezen. Ze zijn of te wetenschappelijk of zonder humor. Daarom ben ik het zelf gaan schrijven en tekenen. Ook wilde ik de wereld beter begrijpen, want ik snapte niet hoe het nu precies zat met het hebben van wel of geen kinderwens. ‘Kinderen krijgen is optioneel’ is een antwoord op mijn eigen vragen over kindvrij zijn. Ik wilde er een leuk leesbaar boek over schrijven met een vleugje humor. Zelf vind ik het fijn om boeken te lezen met een persoonlijke kwinkslag. Daarom staat in dit boek ook mijn persoonlijke verhaal.”

Marloes de Vries

Er is niks mis met mij

“Ik merk aan de reacties die ik tijdens het schrijven heb gekregen dat meer mensen een boek als dit missen. Geen kinderwens hebben is taboe. Ik wil gewoon geen kinderen. Het boek is laagdrempelig geschreven. Ook vrouwen die wel kinderen hebben, kunnen het lezen. ‘Het komt ooit nog een keer wel’ zeggen mensen geruststellend tegen mij, maar ik acht de kans zeer klein dat ik nog kinderen wil. Er is niks mis met mij. Dit boek is een afsluiting van mijn vruchtbare jaren. Ik krijg ook veel mailtjes van moeders die schrijven dat als ze van tevoren geweten hadden wat het moederschap inhield ze er niet aan begonnen waren. Veel vrouwen denken dat ze moeder moeten worden. Ze weten niet dat het een optie is. Het hoeft niet als je het niet wilt.”

Veel vrouwen denken dat ze moeder moeten worden. Ze weten niet dat het een optie is. Het hoeft niet als je het niet wilt.

Rammelende eierstokken

 “Ik heb twee en een half jaar onderzoek gedaan en onder 250 mensen een survey gehouden. Zo kwam ik erachter wat de tendens is en had ik een startpunt voor mijn boek. Waar zit ik mee? Waar zitten andere vrouwen mee? Wat is de overlap? Het boek telt 200 pagina’s en 50 illustraties. Al schrijvend ben ik zelf ook tot inzichten gekomen. Zo ben ik erachter gekomen dat rammelende eierstokken niet bestaan. Dat gevoel had ik van tevoren al. Ik ben een beelddenker en zag ze ook echt voor me. Die rammelende eierstokken. Maar een kinderwens ontstaat in je hoofd. Het gebeurt door twee hormonen. Niet door eierstokken die rammelen.

Als het er straks is, ben ik blij. Schrijven is echt schrappen. Ik heb 75.000 woorden teruggebracht naar 35.000 woorden. Waarschijnlijk als je mij over anderhalf jaar weer spreekt, ben ik al met mijn volgende boek bezig.” 

www.marloesdevries.com

lees ook het interview met schrijfster en cabaretière Irene van der Aart

Kinderen krijgen is optioneel

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.