Sharon Papen: “Veel mensen nemen geen zorg, omdat deze niet vergoed wordt of omdat ze het niet kunnen betalen”

Ze is fysiotherapeut, hypnotherapeut en yogadocent. De veelzijdige en liefdevolle Sharon Papen helpt haar patiënten en leerlingen met oprechte aandacht en neemt altijd ruimschoots de tijd voor ze. Haar bloeiende praktijk Blikveld meer dan Fysiotherapie is in de wijde omtrek bekend. Ze is een reisbegeleider op weg naar meer rust, vitaliteit en gezondheid. Sharon: “Verzekeringsmaatschappijen zitten aan het roer van de gezondheidszorg. De vraag is: is het handig dat commerciële instellingen - die winst willen maken - gaan over de zorg van mensen? We moeten kijken naar wat mensen nodig hebben. Dat probeer ik ook te doen. Regulier en complementair kunnen elkaar versterken. In mijn behandelingen en lessen vloeien ze samen.”

“De gezondheidszorg is onder invloed van de zorgverzekeraars. Zij zijn commerciële instellingen en hebben een winstoogmerk. Dat komt niet ten goede aan de zorg die mensen krijgen. Veel mensen nemen geen zorg omdat deze niet vergoed wordt of omdat ze het niet kunnen betalen. Dit gaat ten koste van de gezondheid van de mensen. We dienen hier op een andere manier naar te kijken. Nu is de zorg gefragmenteerd en hebben we allemaal specialisten. Allerlei verschillende klachten vallen onder allerlei verschillende disciplines, maar niet iedere klacht is specialistisch. Veel klachten beslaan meerdere gebieden. Niet alles is fysiek en als het dat wel is houden veel dingen verband met elkaar. Het een leidt tot het ander. Je lichaam gaat vaak compenseren. Haar gesteldheid hangt samen met het mentale en emotionele, met hoe je in je vel zit.”

Je kan een mens niet in kaders stoppen

“Chronische rugklachten kunnen in de fysiotherapie als aspecifiek gediagnosticeerd worden. Met hypnose kan je deze klachten aanzienlijk doen afnemen. Er komt meer bij kijken dan alleen pijn in de rug. Het draait om de mens an sich en hoe hij in het leven staat en wat hij doet. Je kan een mens niet in kaders stoppen en het fysieke van het mentale splitsen. Al snap ik wel dat dat makkelijk is voor het overzicht.

Een mooi voorbeeld van hoe raar de gezondheidszorg in elkaar steekt, is hoe er om wordt gegaan met slijtage aan de heup. Die klachten gaan niet zomaar weg. Die zijn chronisch. Klachten krijgen een bepaalde code in de fysiotherapie. Van deze code is de vergoeding afhankelijk die de patiënt krijgt. Je kan als je slijtage hebt, veel doen. Met een goede aanpak, leefstijl en oefentherapie kom je ver. Bij slijtage aan de heup wordt regelmatig ook overgegaan tot een operatie. Je krijgt dan een nieuwe heup en een chronische code in de fysiotherapie. Met deze code krijg je veel meer vergoedingen. Iemand die zich niet laat opereren, krijgt die code en daarmee deze vergoedingen niet. Eigenlijk motiveren de zorgverzekeraars daardoor indirect de mensen tot chirurgie. De vraag is of dat wenselijk is.”

Mensen missen nu veel geluk, iedereen kan veel beter in zijn vel zitten

Brug regulier en complementair

“De gezondheid richt zich niet op preventie. Als dat zo zou zijn, zouden er andere keuzes gemaakt worden. Nu wordt er pas ingegrepen als het de spuigaten uitloopt. Eigenlijk zouden alle belangen op een en dezelfde hoop moeten liggen. Het geld en de gezondheid. We kunnen daarmee beginnen door mensen ingangen te geven tot de gezondheidszorg en meer inzicht in lichamelijk en psychisch lijden. Ook kunnen we veel meer een brug slaan tussen reguliere en complementaire zorg. Als iets je niet bekend is, denk je daar vaak negatief over. En zo zijn er ook allerlei oordelen over holistische en complementaire zorg. Dat is helemaal nergens voor nodig. Het zijn heus niet allemaal Jomanda’s. Van veel van deze zorg is bewezen dat ze werkt. Kijk bijvoorbeeld maar naar hypnose en osteopathie.”

Liefde

“Bij de zorgverleners zelf zit geen onwil. Ik geloof dat je als zorgverlener uit een bepaald hout gesneden bent en mensen wilt helpen omdat je van ze houdt, je wilt het beste voor ze. Het huidige systeem werkt daar niet aan mee en mag wat mij betreft op de schop. Mensen missen nu veel geluk, iedereen kan veel beter in zijn vel zitten. Als we puur in liefde naar een mens zouden kijken, zouden we hele andere beslissingen nemen.”

www.blikveldfysiotherapie.nl

Foto: Anja Onstenk

Deel dit artikel:

Ontdek meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.