Rabarbara Bibliotheek Achterhoek

Wat doe ik?

Bloggen

Bloggen doe ik al sinds jaar en dag. Ik schrijf over persoonlijke onderwerpen zoals rouwen en psychische kwetsbaarheid, maar ik filosofeer ook over de dingen die ik dagelijks in mijn huishouden met Boef meemaak. Bijvoorbeeld over afwassen. Mijn favoriete thema’s zijn: schrijven, de liefde, spiritualiteit, vrouw zijn, de schoonheid van het dagelijks leven, ongewone gewone dingen en gewone ongewone dingen, te gekke mensen en dat wat ze beweegt.

Ik blog als ik inspiratie heb. Dat kan een keer in de week zijn, maar ook drie keer. En soms een tijdje niet. Al naar gelang mijn stemming. Ik ben altijd op zoek naar organisaties en bedrijven die geïnteresseerd zijn in mensen die op een persoonlijke en natuurlijke manier voor ze bloggen.

Interviewen

Als journalist interview ik al jaren mensen over uiteenlopende onderwerpen.  Bijvoorbeeld over het opstarten van een eigen coachpraktijk of over bevindingen van het bijwonen van een autocross. Ook doe ik weleens verslag van een vreedzame demonstratie of leg ik uit wat een nieuwe beleidsvisie van een organisatie is. Mijn specialiteit is mensen bevragen die een bijzonder levensverhaal hebben door bijvoorbeeld een ziekte of ongebruikelijke hobby.

Mijn interviews verlopen op een natuurlijke manier. Ik ga het gesprek met je aan en kijk waar ons dat brengt door door te vragen op de dingen die je uit jezelf vertelt. Wil je dat ik voor jou of jouw bedrijf mensen op een prettige manier interview? 

Barbara Pavinati Lichtenvoorde
Barbara Pavinati - Elna - Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

Persberichten

Wil je een duidelijk en origineel persbericht? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Als geen ander weet ik aan wat voor informatie de krant behoefte heeft en hoe je een persbericht zo opstelt dat de redactie het zonder al te veel wijzigingen plaatst. Ik werk niet voor niets al jaren voor Achterhoek Nieuws en heb daardoor veel ervaring met krantenartikelen.

Aandacht voor mensen met een barst

Rabarbara Bibliotheek Achterhoek

Ik heb de vierdelige lessenreeks ‘Schrijf glans aan je barst’ ontworpen om mensen met behulp van schrijven een begin te laten maken aan het omarmen van hun imperfectie. Van deze lessenreeks bestaat ook een workshop. Daarnaast heb ik een meditatie ontwikkeld die dit proces ondersteunt.

De aanleiding voor het maken van de lessenreeks ‘Schrijf glans aan je barst’ is de cursus ‘Autobiografisch schrijven als therapeutisch middel’ die ik gevolgd heb bij SPSO in Huis ter Heide. Deze cursus werd gegeven door Arianne Collee. Ik startte deze cursus met de insteek om een lessenreeks columnachtige stukjes over huis-tuin-en-keukenproblematiek die geïnspireerd is op autobiografisch schrijven te ontwikkelen. Na twee lessen kwam ik erachter dat ik daarvoor eigenlijk gedegen onderzoek moet doen. Het autobiografisch schrijven is een kwaliteit op zich die ik graag in zijn puurheid wil inzetten. De angst dat de groep verzandt in een praatgroep, die mij in eerste instantie ervan weerhield om wat diepere problematiek aan te kaarten, is bij mij verdwenen. Als ik de voorwaarden voor het delen van teksten duidelijk schep en de groep helder leid, is de veiligheid gewaarborgd. Ik ben dan niet de therapeut, maar de begeleider. Het schrijven an sich is de therapie met de schrijver als eindverantwoordelijke. Bij losgekomen zwaardere problematiek verwijs ik door.

Wellicht dat ik in de toekomst de mogelijkheid ga onderzoeken of ik de wat luchterige columnlessenreeks alsnog kan ontwikkelen. Daarvoor moet ik eerst vlieguren maken met ‘Schrijf glans aan je barst’ en mijn bedachte theorie goed oefenen in de praktijk. Dat kost tijd.

Het thema ‘Schrijf glans aan je barst’ heb ik gekozen, omdat het mijn eigen levensthema is en ik er ervaringsdeskundige in ben. Een half leven lang heb ik geworsteld met wat door mensen in de gezondheidszorg als een ‘beperking’ wordt gezien. Lang ben ik op zoek geweest naar een manier om deze barst een plek in mijn leven te geven. Uiteindelijk is mij dat gelukt door er een aantal sprookjes over te schrijven. Die sprookjes heb ik in boekvorm uitgegeven. Daarmee heb ik mezelf kunnen omarmen.

Ik weet dat veel mensen worstelen met hun barst en dat er in de huidige therapieën niet altijd een goede manier is om die pijn een plek te geven. Schrijven kan daarbij helpen. Dat is in ieder geval mijn persoonlijke ervaring. Schrijven heeft mij altijd geholpen. Zonder schrijven was ik nooit de mooie en krachtige persoon geworden die ik nu ben. Anderen gun ik dit fijne gevoel ook. Het is tijd om deze kunst over te brengen. Er is nog te weinig aandacht voor.

Ik besef terdege dat je in vier lessen niet een volledig ander persoon kan worden, maar je hebt dan in ieder geval wel een begin gemaakt met het accepteren van je imperfectie. 

Wil je je eigen of andermans barst laten glanzen? Ik help je graag!

Voordragen uit eigen werk

Als Rabarbara treed ik graag op om voor te dragen uit eigen werk of om te vertellen over een van mijn boeken. Deze voordrachten kunnen bestaan uit gedichten, korte verhalen of uit een lezing over een inclusieve samenleving. Ook kan ik op mijn typemachine live gedichten typen op feesten en partijen. Optreden heb ik onder andere al gedaan op het Over de Top festival, tijdens Let it Snow in Lichtenvoorde en doe ik ook samen met Het Dichterscollectief.

Ben je benieuwd naar mijn woordkunsten? Nodig me gerust uit!

Bibliotheek Lichtenvoorde - Elna - Mark Ebbers
Foto: Mark Ebbers

Ruilen

Omdat ik van mening ben dat niet alles wat waarde heeft in geld is uit te drukken, ben ik ook bereid mijn diensten aan te bieden voor iets wat voor jou waarde heeft. Als je geen eigen diensten hebt, mag je ook in ruil daarvoor een van mijn wensen vervullen. Die wensen zijn:

Barbara Pavinati - Rabarbara
  • Boeken over filosofie, de liefde, spiritualiteit en zingeving.
  • Een chauffeur die mij met zijn auto naar alle uithoeken van Nederland brengt.
  • Een reflectieverslag over een van mijn boeken die ik op social media en mijn blog mag delen.
  • Binnenplanten waar bloemen aan zitten.
  • Schetsboeken, notitieboekjes zonder lijntjes, stiften, vulpennen, gekleurde inkt.
  • Een vakantie in een huisje midden in de natuur waar ook een schrijftafel is.
  • Een vouwfiets.
  • Mooie en ongebruikte postzegels waarmee ik brieven kan versturen.
  • Een eigen radioprogramma.

Wat zeggen anderen over mij?

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.