Barbara Pavinati - Rabarbara

Wie ben ik?

Ik ben een geboren woordENkunstenaar die (be)tovert met taal dat het een lieve en stoute lust is. Voorwaarden daarvoor zijn eerlijkheid, helderheid, originaliteit en een kwinkslag. Over het algemeen vind ik snel een unieke en natuurlijke structuur in de zinnen die ik bezig. In die woorden ontvouwt zich dan ook mijn eigen kijk op de dingen.

Wie ben ik?

Ik ben een geboren woordENkunstenaar die (be)tovert met taal dat het een lieve en stoute lust is. Voorwaarden daarvoor zijn eerlijkheid, helderheid, originaliteit en een kwinkslag. Over het algemeen vind ik snel een unieke en natuurlijke structuur in de zinnen die ik bezig. In die woorden ontvouwt zich dan ook mijn eigen kijk op de dingen.

Lichtfladderaar

Ik ben een stadse in de Achterhoek die het swingende leven met een rollende rrr verruild heeft voor een bestaan dat op een heel andere manier bruist. Deze verhuizing is een van de beste dingen die ik ooit in mijn leven heb gedaan: hier in het oosten ben ik helemaal opgebloeid. Ik twinkel als een ster aan de wolkeloze hemel, waar het soms toch dondert en bliksemt. Samen met Boef vorm ik een huishouden van Jan Steen in een heel gewoon rijtjeshuis op een hoek in een doodlopende straat met een seizoensgebonden en kleurrijke voortuin. In het voorjaar bloeien daar bijvoorbeeld narcissen en blauwe druifjes.

Barbara Pavinati Lichtenvoorde
Barbara Pavinati - Rabarbara

Ik bezorg al jaren als postbezorger trouw brieven en pakjes in Lichtenvoorde en ben als razende reporter in de weer voor de Elna, een huis-aan-huiskrant die wekelijk bij de inwoners van mijn dorp en de omringende kerkdorpen op de mat valt. Ook geef ik schrijfraad en -workshops in de Bibliotheek Oost-Achterhoek en werk ik samen met Stichting Stadskamer. Omdat ik het belangrijk vind om mij te blijven ontwikkelen volgde ik de afgelopen jaren diverse cursussen:

Hierdoor komt het dat mijn symbolische woorden soms hemels dansen en de weg vinden naar de diepere lagen van het woest kloppende hart van mijn lezers. Dit zonder dat daarbij de vaste grond onder mijn en hun voeten verdwijnt. Door zelf te schrijven, voelen en ervaren kan ik op eigen ervaring gestoelde inzichten delen over allerlei vormen van schrijven en spiritualiteit.

Ik vind het belangrijk om mensen hoop te geven met mijn woorden en wil mijn lezers laten (in)zien dat er meer mensen zijn met bijzondere en afwijkende gedachten dan je op het eerste oog zou vermoeden. En dat dat helemaal niet gek hoeft te zijn.

Barbara Pavinati
Foto: Jan Ruland van den Brink

Barst

Ik laat veel ontstaan in het moment en vind inspiratie voor mijn blogs in de kleine dagelijkse avonturen die ik beleef of de boeken die ik lees. Het is de kunst om de wereld om je heen met een verhalend oog waar te nemen. Ik ben gezegend met zo’n oog. Daarnaast wil ik dat iedereen zich welkom en thuis voelt op de wereld en in mijn woorden. Ook mensen met een barst. Of misschien juist mensen met een barst. Zelf heb ik jaren geworsteld met mijn eigen schaduwzijde, maar door er in de vorm van sprookjes woorden aan te geven in mijn boek ‘Verzinhoofd’ leerde ik er de draak mee steken. Omdat ik andere mensen ook het lachen met de monsters in hun hoofd gun, volgde ik de opleiding ‘Schrijven als therapeutisch middel’ en ontwikkelde ik een lesmethode en meditatie om hiermee aan de slag te gaan. Als neerlandica en journalist wist ik al veel van taal. Deze opleiding gaf mij een verdieping in een aspect van schrijven dat nog in de kinderschoenen staat en waar ik mij hard voor wil maken. Autobiografisch schrijven heeft de toekomst.

Award

Perron8 - De Lichtenvoorde

Ik vertoef al jaren in blogland. Eerst deed ik dat heel verlegen onder pseudoniem, later vol trots onder mijn artiestennaam Rabarbara. Op mijn blog interview ik ook mensen met te gekke en bijzondere verhalen. Ik wil daarmee het onbekende en ongezegde een podium geven. Met het interview met Gertton Nijman won ik in 2019 de Homo Sapiens Award van Perron 8. Iets waar ik heel trots op ben, want iedereen hoort erbij. Ook mensen met een beperking. En ik ben blij dat meer mensen dat met mij vinden en dat mijn inspanning om daar aandacht voor te vragen opgemerkt en beloond wordt.

Niet alleen schrijven

Naast schrijven doe ik aan yoga en teken en schilder ik in een naïeve stijl over mijn (on)bewuste gevoelens en gedachten. Ook luister ik veel naar muziek. De liedjes die ik op de radio hoor, verwerk ik soms in verhalen en gedichten. Ze leiden mij door het leven heen. Ik ben onderdeel van Het Dichterscollectief met Joop Koopmanschap, Henk Beunk en Mark Ebbers. Met deze drie mannen van mijn hart spreek ik regelmatig af om over taal en alles wat dat omvat te praten.

Dichterscollectief Oost-Gelre

Boeken

Grillig pad der Liefde

Over het vinden en verliezen van een ware en onmogelijke liefde die aan een progressieve spierziekte lijdt. Over hoe je kunt rouwen zonder depressief te worden en woorden je op de been houden en hoop geven. Hoe je weer een nieuwe liefde kan vinden en gelukkig wordt.

Een stadse in de Achterhoek

Grappige columns over het integreren van een stadse in de Achterhoek. De verwondering gaat over het vele bier drinken, in een kring zitten bij verjaardagen, opmerkelijke dingen in de taal en nog veel meer.

Mijn huishouden met Boef

Lachen om dat waar je tegen aanloopt als je samenwoont. Wanneer je een gezamenlijk huishouden van Jan Steen runt, gaat er namelijk ook regelmatig iets mis en zijn er kleine en grote ergernissen. Ergernissen over afwassen, stofzuigen of planten water geven. Gelukkig relativeert humor veel.

Verzinhoofd

Autobiografische sprookjes waarin het leven met een psychische kwetsbaarheid een plek krijgt. Een bijzondere levensgeschiedenis ontvouwt zich die diepte kenmerkt zonder in de zwaarte weg te zinken. Er is een oplossing voor handen om deze pijn hanteerbaar te maken en die oplossing kan ook voor anderen heilzaam zijn. Die oplossing is schrijven.

Mijn boeken kan je bestellen door mij te mailen op info@rabarbara.nl

Bovengenoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Loopbaan

Mijn schrijfcarrière is na een studie Nederlandse taal- en letterkunde eigenlijk pas na mijn veertigste van de grond gekomen. Als je nieuwsgierig bent naar mijn loopbaan en opleidingen kijk dan op mijn LinkedIn profiel. Daar staat alles uitgebreid.

Barbara Pavinati - Rabarbara

Stuur mij een bericht:

Contactformulier

Wil je...

Als je vragen hebt, van wat voor een aard dan ook, voel mij gerust duchtig aan de tand.

Ben je nieuwsgierig naar mij geworden en/of wil je met mij in zee gaan: laat het weten. Jij bent altijd welkom in mijn netwerk. Als je wil kennismaken: in de ochtend drink ik graag koffie met je. In de middag thee. In de avond port.

Als je geïnterviewd wil worden over de barst in je leven, je bedrijf of de samenleving en jouw oplossing om hem te helen, laat van je horen!

Als je wil dat ik je zelfgeschreven boek bespreek, mag je mij een recensie-exemplaar toesturen.

Als je wil dat ik je een brief schrijf, doe ik dat. Voor 17,50 euro ontvang je post van mij met een heuse Rabarbara-postzegel in je brievenbus. Natuurlijk mag je mij ook een brief sturen. Ik ben dol op post! Mail mij in beide gevallen om adresgegevens uit te wisselen.